*Heyette kapatılan DEP Mardin Milletvekili Mehmet Sincar, Van Milletvekili Remzi Kartal, Batman Milletvekili Nizamettin Toğuç ve DEP’li yönetici Mehmet Özdemir vardı.



ELMA SOKAĞINA KAN BULAŞMIŞTI

Geçmişte kalabalığıyla bilinen 2. Cadde’deki Elma sokağı girişinde DEP’li vekillerin bulunduğu heyete ateş edilmişti. Mehmet Sincar ve Mehmet Özdemir kurşunların hedefi olmuştu. İkisi de olay yerinde yaşamlarından olmuşlardı. Miletvekili Nizamettin Toğuç ise yaralı olarak kurtulmuştu o olayda. O gün bulutlu bir hava vardı. Eve erken gittim. Çok geçmeden olanları duymuştum. 
Şehirde faili meçhul cinayetler başlamıştı. Her gün bir veya birden fazla insan ölüyordu. Karanlık çökünce ortalıkta insan kalmazdı. Bölgede yüzlerce faili meçhul cinayetler yaşandı. Köyler yakıldı, boşaltıldı... Mağdur aileler batı illere göç etmek zorunda bırakıldı. Zorunlu göç, Batman’ı da etkilemişti. Mehmet Sincar’ın da aralarında bulunduğu bir çok faili meçhul olay aydınlatılamadı yıllardır.




HACER GÜLER’İN İLGİNÇ HİKAYESİ

1935 Yılında Kozluk ilçesinin Sertut (Akçakışla) doğumlu Hacer Güler’in yaşam hikayesi ilginç mi ilginç. Annesinin ölümünden sonra patlak veren ‘Sason isyanı’nda yaşadığı sürgün hayatını anlatıyor Hacer Güler. Zorunlu olarak köylerinden uzaklaştırılan aile, Bursa’ya yerleştirilir, ancak orada da babasını kaybeder. Büyük ablası ve kardeşiyle evlatlık olarak verilirler. Kardeşlerini de kaybetmiştir Hacer... Evlatlık olduğu ailede rahattır ancak huzurlu değildir. Evlenir, eşinin cilt kanseri olduğu yıllarda doğal bal’la yapılacak tedavinin yararlı olacağını duyar. Araştırmalar yapar ve doğduğu köye tesadüfen gelir. Yıllarca uzak yaşadığı akrabalarına kavuşur Hacer Güler.

ZİLAN TÜRBESİ...
Batman-Kozluk üç yol ayırımında tepenin üst noktasında göze ilk çarpan düzenlemesi yapılmış ‘Kubbeli bir türbe’nin etrafındaki mezarlar dikkat çekici. Anlatacağım bu olayı bir Zilan’lı arkadaşımdan duymuştum. 1932 yılında Zilan köyü abluka altına alınır. Askerler, yüksek tepelere topları yerleştirir ve çevreyi kuşatma altına alırlar. Türbe de o çatışma esnasında hasar görüyor, çok geçmeden askerler silahlarını bırakıp olay yerinden hızla uzaklaşıyorlar. Zilan şeyhinin bu saldırıya ‘manevi’ olarak cevap verdiği hala dilden dile konuşuluyor. 

PETROL’ÜN ESKİ FUTBOLCULARI

Batman’ın futboldaki başarılı futbolcularıyla ‘nostalji’ köşemi tamamlamak istiyorum. Batman’da ilk transferi gerçekleştiren futbolcu Petrol’lü futbolcu İsmail Baysal’dır. O dönemlerde Elazığspor’a transfer oldu. Orhan Kapucu ve Çetin İnsel, Diyarbakırspor’a transfer oldu. İkisi de başarılı bir performans gösterdi. Orhan, o sezon gol kralı oldu. Orhan, Tanju Çolak’ın desteğiyle Samsunspor’a transfer oldu ve başarılı futboluyla göz doldurdu. Tanju, GS’ye transfer olunca Orhan da FB’nin yolunu tutmuştu.

MİLLİ TAKIMA KADAR YÜKSELDİ

Orhan Kapucu, hazırlık maçlarındaki şanssızlıktan kadroya giremedi. Önce Malatyaspor’a sonra da bir çok takımda forma giydi Kapucu. Milli takımda da oynayan Orhan'ın, Milli takım hazırlık antremanında yaşadığı sakatlık; aktif futbol  serüveninin bitmesine neden olmuştu. Batman Petrolspor’un yeni Teknik Direktörü Kapucu, geniş bir ailenin bireyidir. Merhum ağabeyi Şehmus Kapucu ise okul arkadaşımdı.


İNSEL VE GÖNÜLAÇAR...

Batmanlı Çetin İnsel, Diyarbakırspor’un birinci lige çıkmasında büyük emek vermişti. Büyük takımlardan teklif alan Çetin İnsel, Bursaspor’da da forma giymişti. İnsel, Diyarbakırspor’da halkın gönlünde taht kurmuştu. O hala Diyarbakır da yaşıyor. Petrolspor’da yetişen Mehmet Gönülaçar ise Galatasaray’a transfer olmayı başaran Batmanlı futbolculardan Gönülaçar da Kapucu gibi Petrolspor’da ‘Teknik Direktör’lük görevini üstlendi.

 

Editör: TE Bilişim