“80’LERDE MÜZİĞE İLGİ BÜYÜKTÜ”
1980 Yılında Batman’ın Meydan Mahallesi PTT merkez binası karşısında ‘Erdal Plak Kasetçilik’ işyerini açan TPAO emeklisi Engin Koyuncu, Batmanlı gençlerin müziğe olan tutkusuna dikkat çekti. Batman’ın İluh Mahallesi’nde 1960 yılında doğan Koyuncu, Batman’ın ilk tüccarlarından Felek Koyuncu’nun da torunu. İlk, Orta ve lise öğrenimini Batman’da tamamlayan Koyuncu, 1978-79 Batman lisesi mezunu. 1980’de Meydan Mahallesi’nde plak kaset mekanı açan Koyuncu, “Komşumuz merhum terzi Davut’tu. Faris Çabuk, toptancı Veysi Hürmüz gibi saygın esnaflar PTT binası çevresinde oturuyordu. O zamanlar Meydan Mahallesi, Site ve Akyürek’ten sonra gözde semtti. Müziğe merakım vardı. Leylom Plak Stüdyosundan müzik dinlemek için plak alırdım. Plaklarım birikti, birkaç cihazdan sonra bu işi kendim yaptım. Müziğe tutkun gençler vardı. Çevre ve dostların desteği ile bu işi geliştirdim. 80’lerde Batman’ın nüfusu 100 bindi. Petrol emekçileri ağırlıklıydı. Liseli gençler de dönemin ünlü sanatçıları İbrahim Tatlıses, Müslüm Gürses, Ferdi Tayfur, Orhan Gencebay, Gülden Karaböcek gibi sanatçıların plak ve kasetlerini ilgi gösterirlerdi. İşlerimiz o dönem fena değildi” dedi.

“SANATÇILAR AZ SAYIDA ŞARKI YAPARDI”
1980’lerde eski sanatçıların 6 ay ya da yılda 1-2 şarkı bestelediğini de anımsatan Engin Koyuncu, şöyle devam etti: “Gençler kayıt yapılan kasetlere ilgi gösterirdi. Önemli olan plaktan bir şey kazanmak değildi. O özgün şarkıları gençlere dinlettirmekti. Biz de o işi zevkle yapardık. O zamanlar Batman’da Leylom, Emrah, Erdal, Bayram, Murat, Akınbay ve Kalkan Kasetçilik vardı. 1980’lerin sonunda plak işi artık hazır kasede döndü. Plaklar yavaş yavaş kesilmeye başladı. Sektör eski günlerinden uzaklaştı. Hazır kasetler ve Cd’ler çıktı, bir anda kaset ve videoculuk da tarih oldu. O dönemlerde yöresel halay ve kına geceleri çekilirdi. Bu işin emektarları Mesut Erdoğan ve Lokman Göker’di. Batman’da yetişen sanatçılardan Merhum Mehmet Değer, Yüksel Gök, Doğan Binici, Faysal Gönülaçar, İsa Bürü, Kadir Özer, İsmail Göze, Erdal Koyuncu, Mesut Erdoğan, Şehmus Tuncay, Veysi Güney, Şehmus ve Bayram Kalkan’ı unutmak imkansız. Onlar asla paraya bakmazdı. Düğün sahipleri ile pazarlık yapmazlardı. Mesleklerini en iyi şekilde icra ederlerdi. Kemençeci Süleyman Davulcu ise eski düğünlerin olmazsa olmazıydı. Müzik teknolojiye yenik düştü. Sanatçıların da eski müzik tutkusu kalmadı. Batman müzisyenlerini bir çatı altında toplamak için çaba gösterilirdi. Fakat ne yazık ki Batman’da müzisyenlerin derneği yürümedi. Keşke başka şehirlerdeki Musiki Dernekleri gibi Batman’da Müzisyenler Derneği de yaşamını sürdürebilseydi.”

“ESKİ SANATÇILARIN NAĞMELERİ KULAĞIMDA”
1970’lerin sanatçısı Yılmaz Kurt’un sadece Batman’da değil, Doğu ve Güneydoğu’nun parmakla gösterilen sanatçısı olduğunu da hatırlatmadan edemiyor Koyuncu. İstanbul’da yaşama veda eden Kurt’un büyük sanatçı olduğunu ifade eden Koyuncu, bakın neler diyor: “Yılmaz hoca büyük bir sanatçıydı. Bizden yaşça büyük olduğu için büyük sanatçıların etkinliklerini uzaktan izlerdik. Yılmaz Kurt, eski Hamam Sokağı’nda buzdolabı tamircisiydi. Bir de Mobil petrolde çalışırdı. Onun ekibinde Yüksel Gök ve Kemal Akikol vardı. Kurt, herkesin düğününe gitmezdi. Saygın bir yeri vardı müzik dünyasında.”

“TPAO ORKESTRASI İLE ÇALIŞTIM”
Uzun süre TPAO Batman Orkestrasında çalışan Koyuncu, müzikle geçen yaşamından mutlu olduğunu söylüyor ve ekliyor: “90’lı Yıllarda TPAO Orkestrasında da çalıştım. Mustafa Doğru, Ahmet Yıkım, Sezai Dik, Çetin Soyak ve Süleyman Yenmiş gibi muhteşem bir kadroyla çalıştım. Yaşamımın büyük bölümü müzikle geçti. Kısacası, eski sanatçıların kayıtlarını plaklara geçirirken nağmeler ve sesleri halen kulağımda. Batman’da çok iyi bir sese sahip Hüseyin Ekinci, Mahsun Kırmızıgül, Küçük Ceylan ve Neriman Kayseri ile turnelere katıldı. Merhum sanatçıları rahmetle anıyor, hayatta olanlara da saygı duyuyorum. Onlar sayesinde iş-güç sahibi olduk. O güzel simalara minnettarım. Bizim dönemin müziği apayrıydı. Eski müzik dolu günleri mumla arıyorum.” (Çağdaş Özel)

Editör: TE Bilişim