Özgüven Nedir

Özgüven kelimesi öz ve güven kelimelerinin bir araya gelerek kişinin kendine olan güvenini ifade etmektedir. Hayattaki her alanda kendimize olan inancımız da diyebiliriz. Karşı cins ilişkilerde, iş yaşantısında, sosyal ilişkilerimizde ve daha birçok yerde alanda yaşantımızda büyük öneme sahiptir. Özgüven problemi dünyanın her yerinde, her kişide görülebilen olumsuz etkiler bırakan düşük benlik saygısıdır. Fertlerin sahip olduğu benlik saygısı (özgüven) mutlu bir hayat sürmesi için kilit rol oynar. Benlik saygısı kendine değer verme ve kendi ile ilgili doğru değerlendirmelerde barışık olma biçimidir. Düşük benlik saygısına sahip olan kişilerde değersiz ve yetersiz hissetme, kendini pasif görme, olumsuz düşüncelerin etkisi altında kalması gibi birçok durumu etkilemektedir.

Neden özgüven problemi yaşarız?

 Her insanın sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi ve ruh sağlığı için özgüvenli olması gerekir fakat toplumumuzda düşük benlik saygısına (özgüvensiz) sahip birçok insan bulunmaktadır. Akabinde bu hususta neden, nasıl, hangi durumda ortaya çıkar gibi sorularla karşılaşırız.

Aslında bunların temelinde çocukluk dönemindeki eleştirel ve baskıcı ebeveynlerin tutumlarından kaynaklanır. Annenin çocuğuna karşı yetersiz, değersiz ve eleştirel yönlü davranışları haliyle güvenine zede vurmaktadır. Çocukların hatalarında onları cezalandırmak, küçük bir hatasında bile eleştirmek demek çocukta değersizlik hissi uyandırır. Zamanla sevilmediğini düşünen çocuk kendini olumsuz eleştirilerin döngüsünde bulacaktır. Sürekli ailesi tarafından müdahaleye maruz kalmış, çocukluk döneminde yeteri kadar onaylanmayan, sevgi eksikliği yaşayan bireylerde özgüven eksikliğinin temel taşlarındandır.

Özgüven Eksikliğini Yenmek

Aslında özgüven eksikliği içinde bulunduğumuz bir mücadele çeşididir. Bu mücadelemizde en sık yapılan yanlışlardan biri de her konuda iyi olmak zorunda hissetmek ve bunun için uğraşmaktır. Ne yazık ki böyle bir düşüncede olmamız hayal kırıklığına neden olacaktır. Unutmamalıyız ki her konuda iyi olmak mümkün değildir. Öncelikle bunun bilince olmamız lazım ve her konuda savaşırsak enerjimizi çok fazla tüketeceğiz. Özgüven eksikliğinin arkasında yetersizlik hissiyatı vardır. Her cephede savaşmayız.

Herkesin yetenekli olduğu bir alan vardır, herkesin çok başarılı olduğu bir alan vardır. Bunu yanlış yerlerde aramamamız lazım. Kendimizi kabul etmeliyiz ve olmadığımız kişiye dönüşmeye çalışmamalıyız. Örneğin, resim çizmek üzerine eğitim alırız. Fakat denemeye ne kadar çabalarsak çabalayalım bir türlü başarılı olamıyoruz. Sonuç bir türlü değişmez oluyordur. Burada olumsuzluk ile karşılaşmış olsak bile üzüntüye kapılmamalıyız. Baktık ki olmuyor ise onu orada bırakmayı bilmeli daha yetenekli olacağımız alanlara yönelmeliyiz. Müzik alanında mı başarılıyız oraya yönelmeli, spor alanında mı başarılıyız oraya yönelmeliyiz.

Yetenekli olduğumuz alanları bulmak için kendimize sorular sorabiliriz.

1-Hangi iş ile meşgul olurken zaman aniden geçip gidiyor ve biz onu unutuyoruz?

2-Hangi konuda iyi olduğumuzu düşünüyoruz?

-Hayattaki başarılarınızın listesini oluşturun

-Olumlu ve yetenekli yanlarınızı keşfetmeye odaklanın

-Kendinizle ilgili olumsuz fikirlerinizden kaçının

-Hayır demeyi öğrenin

-Gerçekçi hedefler koyun

-Değişime açık olun ve bu anlamda sabırlı olun

Unutmayın ki çaba göstermedikçe bazı problemleri yenmek zor olacaktır. Bu yüzden işe koyulun ve arzu ettiğinizin peşinden koşun…

Editör: TE Bilişim