Barış Arslan

*Batman’ın dünü, bugünden çok daha hareketliydi. İlçe olduğu dönemlerde etkinliklerin adresi Türkiye Petrolleri tesisleriydi. Petrol şehrinin ilk düğün salonu ise Bölge Devlet Hastanesi yakınında açılan Konferans salonuydu.

O PETROLCÜLER YOK ARTIK
Türkiye Petrolleri Bölge Müdürlüğü tesisleri 30-35 yıl önce Petrol kentinin hem aktivitelerin yapıldığı mekan hem de konukların ağırlandığı yerdi. TP küçük park restorandı ise dolup taşıyordu. İşte o küçük restoranda bir etkinlikten manzara. Aramızda olmayan merhum Çetin Yıldırım, eski spor şefi Şehmus Öney, personel müdürü Mehmet Yıldız, Halit Edip Özcan ve Raman Öztürk’ün aralarında bulunduğu eski TP ünite müdürleri bir arada.

BURASI PETROLÜN ADRESİ
Yer; Ülkenin en eski rafinerisi Tüpraş Batman. Özelleştirilmeden önce Tüpraş’ın havuzlarında biriken asfalt şehrin kanayan yarası İluh Deresine akıyordu. Yıl 1989 rafineri müdür yardımcısı Suat Algan, Burhan Fidanlık ve merhum Celal Tekin, Yazı İşleri Müdürümüz Arif Arslan’a  çevre ile ilgili bilgi verdikleri an.

BATMAN’IN İLK YILDIZLI OTELİ
Turgut Özal Bulvarındaki Otel Asko’nun eski sahibi merhum Şehmus Sevik’ti. Otel 1994 yılında hizmete açılınca güzergah adeta ana baba gününe dönüşmüştü. Şehrin eski otellerinden Asko’nun açılışından bir kare.

ŞEHRİN İLK SALONU
Bir dönemler salonların yetersiz olduğu Batman’da, nişan ve düğün mahallelerde yapılırdı. Etkinlikler ise ya otel salonlarında ya da Türkiye Petrolleri tesislerinde olurdu. İlk salon ise 2000 yılların başında Bölge Devlet Hastanesi bitişiğinde yapıldı. Adı ‘Konferans’ olan salon düğünlerin yanı sıra etkinliklerin adresi olmuştu.

BORSA BAŞKANI
Arif Güneş Batman Ticaret Borsası Başkanlığını yıllardır sürdürüyor. Daha önce küçük bir Borsa konumundaki Batman Borsa’sına 6 yıl önce otogar bitişiğinde modern bir bina kazandıran Arif Güneş, bölgede ‘yıllardır başkanlık eden’ rekorunu elinde bulunduruyor. İşte Güneş’in 90’lı yıllarındaki bir karesi.

Editör: TE Bilişim