700 ÖĞRENCİ EĞİTİM GÖRÜYOR

Batman’ın İluh deresine komşu olan Çarşı Mahallesindeki Mehmet Akif ilkokulu, saat 12.30’dan itibaren Suriye Dost okulu haline geliyor. Saat 12.30-16.30 arasında eğitim veren okulun Müdürü Fevvaz Tunç, 26 Suriyeli öğretmen, 5-15 yaş arasındaki 700 öğrenciye Arapça, İngilizce, Matematik, Fen ve Din dersi öğretiyor. Önümüzdeki haftalarda Türkçe dersleri de başlayacak.
OKULU PIRIL PIRIL BIRAKIYORLAR
Suriyeli öğrenciler ile öğretmenler, Batmanlı öğrenciler, öğretmenler ile yöneticiler gittikten sonra temizlenen okulu gene pırıl pırıl bırakıyor. Kimisi yıllardır eğitim görmemiş çocuklar artık bir okulları olduğu için çok mutlular. Akşamın geç saatine kadar ders görmeyi kimse dert etmiyor. Çünkü aslında eğitim açısından çok da uygun olmayan bu durum, ‘eğitimsiz kalmaktan’ daha iyi.



HİÇ OKULA GİTMEYEN ÖĞRENCİLER DE VAR
Okulda uygulama programı, ders akışını, çocukların eğitim durumunu Okul Müdürü Fevvaz Tunç’tan dinliyoruz; “700 Öğrencimiz var ama 150-200 öğrenci de sırada bekliyor. Bu öğrencilerin kimisi daha önce eğitim görmüş, kimisi görmemiş. 4-5 Yıldır hiç okula gitmemiş öğrenci var. Bu yüzden büyük çocuklar için ayrı bir sınıf açtık. Burada ana sınıfından 9. Sınıfa kadar öğrenci var. Küçük sınıflar kalabalık, büyük sınıflar daha az mevcutlu. Suriye müfredatını içeren ders kitaplarımız var. Arapça, Fen, Matematik ve İngilizce dersleri veriyoruz çocuklara. Türkçe dersleri de başlayacak. Yaz mevsiminde hepsine seviye sınavı yapıldı, ona göre sınıflara yerleştirildi. 16.30’a kadar ders görmek zor geliyor ama eğitimsizlik daha kötü. Okulu bitirdikleri zaman çift diplomaları olacak. Hem Suriye Eğitim Bakanlığı hem de Türk Milli Eğitim Bakanlığı, diploma verecek bu çocuklara.”




“KAYIP NESİL OLMASIN”
Suriyeli sığınmacı sayısının 20 bini aştığı Batman’da Suriyeli çocukları desteklemek amacıyla hazırlanan il eylem planları (İEP) MEB ile UNICEF Türkiye temsilciliği arasında yapılan protokolle eğitim yuvalarının açıldığını belirten Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri; “Suriyeli çocukların kayıp nesil olmaması ve kendilerine güzel bir gelecek inşaa edebilmeleri amaçlanıyor. Bugüne kadar onlarca çocuğa ulaşabildik. 2015-2016 ders yılının sonuna kadar ulaşamadığımız veya bize ulaşamayan onlarca çocuğa daha ulaşmayı hedefliyoruz” dediler.

Editör: TE Bilişim