Her nesil, kendinden bir önceki kuşağın adeta bir ritüel halini alan “Nerede O Eski Bayramlar” sözlerini mutlaka gülümseyerek dinlemiştir.

Biz de yaşımı başımızı aldığımızdan aynı ritüeli, çoluk-çocuğumuza, yeğenlerimize yani bizden sonraki kuşağa her bayram yapmaktan kendimizi alamıyoruz…

Sevgili Dostum Arif Arslan’ın beni, Batman Çağdaş Gazetesinin Bayram kadrosuna daimi olarak atamasından dolayı bu mübarek bayramdayine siz değerli hemşehrilerimle buluşmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum.

Bayramlar herkes için çok ayrı anlamlar taşıyor. Dini bayramlarımız maalesef yüklendikleri amaçtan uzaklaşarak çok farklı yola doğru sürükleniyor. Artık kimse bayramı, taşıdıkları dini anlamdan dolayı beklemiyor.Büyük çoğunluğumuz; çocukluğumuzda yaşadığımız coşkunun, büyüklerimizin kutladığı inanç yönü ağır basan durumdan çok ayrı bir heyecanla karşılamaya hazırlanıyor.

Herkes bayramlarla, dini yönünden çok kendilerine yüklenen yeni kavramın yani tatiliçin hesapyapılan süreler olarak ilgilenmeye başladı.

Hele son dönemlerde dini bayramların, yaz mevsimlerine denk gelmesiyle bu durum iyice tavan yaptı.

Dikkat edin son günlerde öne çıkan haberlerde, herkes tatil yörelerinde yaşanan aşırı yoğunluktan, çekilmesi muhtemel sıkıntılardan hatta daha da önemlisi seyahatler içinayyuka çıkan çok sıfırlı uçak bilet fiyatlarının yüksekliğinden bahsedilir oldu.

Arif Arslan’ın 14 Temmuz’daki yazısında da bilet fiyatlarının yüksekliğini konu ederek, “Bölgede en pahalı uçuşun yapıldığı hava limanının Batman olduğu” vurgusu yaptı veucuz bilet için de seferlere yeniden başlatılan Güney Ekspresiniönerdi.

Pandemi bile bu günlerde haber bültenlerinde bir alt lige düştü… Yaşanan yüksek orandaki aşılama çalışmaları sayesinde biraz belini kırdığımız bu belanın yeniden yükseliş trendi içinde olması da bizi bu müptelası haline geldiğimiz tatilden alıkoyamıyor.

Şu bir gerçek ki bayramlar bayramlıktan çıktı, her kesim bunu tatil aracı olarak algılamayı tercih ediyor.

Bu yüzden, yaş almış büyüklerin, “Nerede o eski bayramlar” ritüelinin haklılığı hala geçerliliğini koruyor.

Eskiden gazetecilerin resmitatil olarak gördükleri tek şey,dini bayramlardı.Ramazan Bayramında 2 gün, Kurban Bayramında da 3 gün boyunca çalışmayan gazeteciler,  sevdikleriyle birlikte olmanın verdiği mutluluğu doyasıyla yaşama şansı bulurlardı. Çünkü o zaman bir tek Gazeteciler Cemiyetlerinin çıkardığı Bayram gazeteleri yayınlanırdı. Ne yazık ki bendeniz, meslek yaşamımın tüm bayramlarını,AnkaraGazeteciler Cemiyetinin çıkardığı gazetede çalışarak geçirdim.Ama dinlenme fırsatı bulan, dini inançlarının gereklerini yerine getiren arkadaşlarımız açısından da sevinirdik. Ancak bu güzel uygulama da patrondan çok patroncu, işgüzar meslekdaşlarımız yüzünden maalesef kalktı. O dönemde elleri de güçlüydü. Çünkü artık gerçek gazetecilerden oluşan gazete sahipleri bir bir piyasadan çekilerek, koltuklarını iş insanlarından oluşan patronlara devrediyorlardı. İşgüzarlar, 365 günde verilen 5 günlük dinlenme zamanı yüzünden ilan ve tiraj kayıpları nedeniyle patronların büyük gelir kaybına uğradığını gündeme getirince, Cemiyetlere yaşam gücü veren Bayram Gazeteleri ve gazetecilerin de yasal izinleri tarihe karıştı.

Biz eski kuşak gazetecilerin bu ritüele dört elle sarılışımızın gerekçesi de budur.

Başta Batman Çağdaş Gazetesi mensupları, okurları olmak üzere tüm vatandaşlarımıza, eski bayramlar tadında, sağlıklı ve mutlu bayramlar diliyorum.

Editör: TE Bilişim