Batman Barajı’ndan alınan suyu komşu Bismil ilçesinin ovasına taşıyan ‘Sağ sulama kanalı’ sayesinde dönümlerce tarım arazisi suya kavuşmuş. ‘Bereketli Kanal’ sayesinde çiftçi, ‘Muhteşem Ova’da yer yer iki, yer yerde üç ürün alıyor…

*Batman Çiftçisi, komşudaki çiftçinin çok gerisinde. Aynı sulama kanalının benzeri Batman Ovası’nda da var ama petrol kentinin Ovası, sulu tarımda yerinde sayıyor. Diyarbakır-Bismil ovası, tarım sektöründe Batman’ı üçe, dörde katlamış...

BEREKETLİ KANAL

Bir ayağı Diktepe (Xıncıka) köyünde bir ayağı da Batman’da olan yörenin tanınan çiftçilerinden Siraç Yıldız ile komşu Bismil’in uçsuz bucaksız ovasına yol alıyoruz.

Batman Barajı’ndan aldığı suyu yılan gibi kıvrıla kıvrıla komşu Bismil Ovası’na taşıyan ‘Sağ Sulama Kanalı’ dönümlerce araziyi suya kavuşturmuş.

Birkaç yıl öncesinde Batman-Diyarbakır karayolu ile Dicle nehrine sıfır 200 dönümlük araziyi satın alan Batmanlı çiftçi Yıldız, pamuk ağırlıklı tarlasını ‘Sulama Sistemi’ne kavuşturmuş.

Pamuk, mısır ve diğer ürünlerin de ekili olduğu komşudaki tarlaların tamamı ‘Damlama Sistemi’ne geçmiş.

‘Sulama-Damlama Sistemi’yle komşudaki çiftçinin yüzü gülüyor.

Çiftçi ovada yılda yer yer iki yer yerde üç ürün alıyor.

Çiftçinin geliri artmış.

Şimdi de komşuda narenciye-seracılık gelişiyor.

Bölgede tarım değişikliğini Bismil Ovası’nda görmek mümkün.

BATMANLILAR, BİSMİL OVASINA KAYIYOR

Batmanlı iş insanları, tarım sektöründe değişimin öncüsü olan ‘Bismil Ovası’nda yeni arayışlara giriyor.

Sinan, Salat ve Çöltepe çevresindeki uçsuz-bucaksız topraklarda 2 metre yüksekliği bulan mısır ile diz boyunu geçen pamuk, yüzlerce kişiye istihdam alanı yaratmış.

‘Salat Köprüsü’ne varmadan sohbet ettiğimiz büfeci, son dönemlerde Batman’dan çok sayıda yatırımcının, Batman-Diyarbakır karayolu çevresinde arsa satın aldığını söylüyor:

“Son dönemlerde tarım sektöründe geleceği görenler, verimli toprak satın alıyor. Toprak alanların çoğu da Batmanlı iş insanı. Parası olan daha çok arsa alıyor. Böyle giderse, kara yolu kenarında satılacak arsa kalmayacak.”

Her şeyden önce Bismil Ovasındaki çiftçi, Batmanlı çiftçiye göre daha bilinçli.

Batman Ovası’nda 40 yıldır yer altı suyu kullanılarak ‘tarım’ yapılıyor.

Batman Ovası ise Bismil Ovası’na göre sulama alanında çok geride.

Batman Ovası, kupkuru…

Bismil’de ise ‘Sulama-Damlama Sistemi’yle ekili alanlar ‘hayat’ bulmuş.

Diktepe (Xıncıka) köyünde dönümlerce arazisi olan Batmanlı çiftçi Siraç Yıldız, Dicle nehri kıyısında Bismil’in ‘Xunde Abdi’ köyünde önemli mesaj veriyor:

“Bölgede tarım alanında değişikliği yapan Bismil Ovasıdır. Batman Barajı’ndan buraya su sağlayan kanal tüm toprakları sulamış. Böyle giderse burada yılda iki değil, artık üç mahsul de alınacak.”

Dicle nehrine komşu olan ‘Xunde Abdi’ ve ‘Xunde İso’dan tuttuğumuz notları da bir başka gün değerlendirmek için ayrılıyoruz, o ‘Muhteşem Ova’dan…

Sağlıkla kalın…