“VERİMLİ ÜRÜNLERE YÖNELMEMİZ GEREK”
Tarım ve İl Müdürlüğü’nün İkiztepe Mahallesi yakınlarında düzenlediği ‘Hasat Şenliği’ programında konuşan Vali Hulusi Şahin, Batman’ın verimli topraklara sahip bir şehir olduğunu kaydetti. Tarım ve İl Müdürü Mehmet Gün, Oda ve Birlik Başkanlarının katıldığı törende konuşan Vali Şahin, verimli toprakların heba edilmemesi gerektiğini söyledi. Şahin, şunları kaydetti; “Sağımız, solumuz, her tarafımız mısır. Halbuki mısır toprağı yoruyor. Mısır suyu çok fazla kullanılıyor. Kullanılan gübrenin de suyuyla beraber kirliliğe de neden oluyor. Sularımız kirleniyor. Toprağımız verimsizleşiyor ve tuzlaşmaya başlıyor.”

“PAMUĞA TEKRAR DÖNEBİLİRİZ”

Vali Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Artık bizim bu mısır ürününü bir miktar bırakmamız lazım. Belki tekrar pamuğa dönebiliriz. Ama en kıymetlisi tabi bu bahçe bitkilerdir. Tabi bu bir miktar zor bir iş, işçiliği de ağır. Ama bu memlekette işçilik sorunu mu var? Biz başka şehirlere tarım işçisi gönderiyoruz. O hemşehrilerimiz zor şartlarda kuzey şehirlere işçi olarak gidiyorlar. Burada imkan bulsalar onlar burada da tarım işçiliği yapabilirler. Elimizde insanımız var. Toprağımız verimli, suyumuz var. Suyumuzu da verimli olarak kullanabileceğimiz sistemlerimiz de var. Bizim artık gerçekten bu tür verimli ürünlere dönmemiz lazım. Eğer bunu başarabilirsek hem suyumuzu çok daha tasarruflu kullanırız hem de elde edeceğimiz gelir daha yüksek olur.”

30 BİN DEKARDA SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİ

Batman Tarım ve İl Müdürü Mehmet Gün, Batman Ovası’nda yaklaşık 30 bin dekar alanda sebze yetiştiriciliğinin yapıldığını söyledi. Gün, “Batman’da özellikle sebzecilik daha çok Dicle nehri kenarı, Batman çayı ve yer altı kaynakları, bahçecilik şeklinde yapılmaktadır. Son yıllarda seracılığın da içine girmesiyle şu anda 400 dönümlük alanda seracılık yetiştiriciliği yapılmaktadır” diye konuştu. Vali Şahin, daha sonra tarlada ürün topladı. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim