Yüce Allah, insanın dünya ve ahiret saadeti için peygamberler göndermiştir. Mevlit Kandili; insanlığa hakkı, hakikati, adaleti, merhameti anlatan; hukuku, hikmeti ve güzel ahlakı gösteren bu nebevî silsilenin son peygamberi Hz. Muhammed (s.a.v.)’in dünyayı teşrif ettiği gecedir. Bizlerde 28 Ekim Çarşamba gününü perşembeye bağlayan gece, ümmeti olmakla iftihar ettiğimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’in varlık âlemini şereflendirmesinin yıl dönümünü idrak edeceğiz.

Yüce yaratıcının son mesajını insanlara duyurmakla görevlendirilen, insanlığa rahmet olarak gönderilen Hz. peygamberin hayatı ve örnekliğine her zamankinden daha çok ihtiyacımız vardır.

Peygamber Efendimiz (sas), ırk, dil, renk, yaş, cinsiyet ve sosyal statü farkı gözetmeksizin insana sorumluluklarını ve taşıdığı emaneti öğretmiştir. İnsanlık, bir olan Allah’a ubudiyeti, bütün mahlukata şefkatle davranmayı, hakkın ve hakikatin yolunda olmayı, adaletten ayrılmamayı, iman, ahlak, merhamet ve faziletin her çeşidini ondan öğrenmiştir.

“Sizden biriniz kendisi için istediğini Müslüman kardeşi için de istemedikçe (kamil manada) iman etmiş olamaz.” (Buhari, İman7, Müslim İman71) “Kim Müslüman kardeşinin ihtiyacını giderirse Allah’da onun ihtiyacını giderir; kim Müslüman kardeşini bir sıkıntıdan kurtarsa Allah’da onu bir sıkıntıdan kurtarır; kim Müslüman kardeşinin bir kusurunu gizlerse Allah’da onun kusurunu gizler (affeder)” (Buhari, Müslim, birr 58) diyerek, toplumsal ölçülerle sevgi, şefkat ve merhamet değerlerini ortaya koyan, bunu sözle ifade etmekle kalmayıp bizzat yaşayan bir rahmet peygamberidir Hz. Muhammet (sav) .

Örnek ve rehberimizin O olması gerektiğini yüce Allah Kuran-ı Kerim’de şöyle ifade eder: “And olsun ki, Allah’ın Rasulünde sizin için; Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı uman ve Allah’ı çok zikreden kimseler için güzel bir örnek vardır.” (Ahzab 33/21)

O’nu örnek almak hiç şüphesiz onu sevmeden onun gibi yaşamadan geçer. Hz. Peygamberi anlamanın Kuran’ı anlamaya, Kuran’ı anlamanın da Hz. Peygamberi anlamaya bağlı olduğunu unutmamak gerekir. Kuran-ı Kerim’de “Allah’ın sevgisine mazhar olmanın Hz. Peygambere uymaktan geçtiği” (Ali İmran 2/31) ’nin vurgulanması, Hz. Peygamberin örnekliğinin müminler için ne kadar önemli olduğunun açık bir ifadesidir.

Salat ü selam ona, âline, ashabına ve etbaına olsun. Onunla gelen vahyin ışığı gönüllerimizi bir kez daha aydınlatsın.

Bu duygu ve düşüncelerle “Mevlid-i Nebî”nin kardeşliğimizin güçlenmesine ve insanlığın huzuruna vesile olması dileğiyle, milletimizin ve İslam âleminin Mevlit gecesini tebrik ediyor, Rabbimizden bizleri kulluk ve iyilik üzere daim kılmasını niyaz ediyorum.

Turgut ERHAN
Batman İl Müftüsü

Editör: TE Bilişim