Güneydoğu’nun en huzurlu ve ekonomisi en canlı şehirlerinden Batman, son yıllardaki ‘gelişimini’ sürdürmeye devam ediyor.

Pandemi, birçok sektörü ciddi düzeyde etkilese de başta Organize Sanayi Bölgesi’ndeki dev firmaların hizmete girmesi ve şehre ‘vizyon’ katacak kamu yatırımları Batman adına sevindirici gelişmeler.

Özellikle Batman Belediyesi’nin Batman Çayı’nı içine alan ‘İstiklal Parkı’ projesi heyecan veriyor. Geçtiğimiz günlerde ziyaret ettiğimiz ve Batman’a dair değerlendirmelerini aldığımız Vali Hulusi Şahin’in ‘dev’ parkın gerçekleşmesi için verdiği gayrete bir kez daha şahit olduk.

Yeşilin yetersiz olduğu, birkaç mesire alanı dışında vatandaşların ‘serinleyecek’ yer bulamadığı petrol şehrinde İstiklal Parkı’nın yapımı üzerinde durulacak kıymetli bir proje.

İlk etapta 177 Dönümlük alanı kapsayacak bu proje 52 Milyon TL’ye mal olacak. Birçok şehirde ‘tasarruf tedbirleri’ nedeniyle bazı projeler yavaşlasa da Batman’a hayat verecek bu projenin rayında gitmesi önemli.

Projeye dair detaylar veren Vali Şahin’in, “Başlatacağımız ilk etaplık çalışma 177 dönümlük alanı kapsıyor. İleriki zamanlarda gelecek olan belediye yönetimleri bu projeyi hem kuzeye hem de güneye doğru etaplar halinde genişletebilecek. Bu alanın imarını da planladık” açıklamaları bu alanın Batman’da ‘yeşil örtüde’ büyük bir eksikliği dolduracağı yönünde.

Bu önemli projeyle hem şehrin girişindeki kirlilik son bulacak hem de vatandaşların nefes alabileceği bir mesire alanına sahip olacak Batman…

Yine bu proje kadar önemli olan Kent Meydanı ve Millet Bahçesi yatırımları da şehre ayrı bir vizyon katacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Esentepe bölgesinde bir arada yapacağı bu proje ise 90 dönümlük alanı kapsıyor.

Yukarıda belirttiğimiz her bir proje ayrı kıymetli. Ancak TPAO Genel Müdürlüğü’nün Batman’a kazandırmayı planladığı ‘Petrol Müzesi’ ise bambaşka bir öneme sahip…

Ülkemizde ilk petrolün bulunduğu Batman’ın ‘tarihi misyonuyla’ hayata geçecek Petrol Müzesi, yeni jenerasyona ‘kültür’ hizmeti sunacak.

Vali Hulusi Şahin’den detaylarını öğrendiğimiz Petrol Müzesi, bir müzenin ötesinde yaşam alanını da içinde bulunduracak. Bu proje ayrıca tasarım ve teknik olarak da dünyadaki ender müzelerden olacak.

Onlarca olumsuzluğun içinde Batman’a dair bu önemli projelerin kısa vadede hayat bulması halinde şehir ‘markalaşma’ yolunda iyi noktalara gelecektir kuşkusuz.

Bu güzel gelişmelerle birlikte bazı kurumlardaki hantallık da son bulduğu takdirde şehrin daha da ‘yaşanılabilecek’ düzeye ulaşması hayal olmayacaktır. Yıllardır koltuklarına yapışmaktan başka hizmet üretemeyen bazı kurumlardaki yöneticilerin de ‘değişimi’ isabet olacaktır.

BATSO’DA SEÇİME DOĞRU…
8 Ay sonra seçimlerin yapılacağı Batman Ticaret ve Sanayi Odası’nda seçim hazırlıkları ‘erkenden’ başladı.

Kulisleri dinlediğimizde Oda’da son yılların en ‘çetin’ seçim süreci yaşanacak.

Mevcut yönetim içindeki ayrılıklar, geçtiğimiz günlerde basına yansıyan ‘ihraç’lar ve birçok gelişme daha seçimlerin ‘kıyasıya’ geçeceğini şimdiden gözler önüne seriyor.

Ticaret ve Sanayi Odaları, şehirlerin gelişiminde ‘dinamo’ görevini üstlenir. Haliyle bu odadaki seçimler ayrı bir önem taşır kentler için…

Uzun süredir BATSO’da güçlü ve vizyoner bir yönetim için harekete geçen gruplar var. Gidişattan memnun olmayan, odanın Batman’a daha çok katkı sunması gerektiğini dillendirenlerin sayısı her geçen gün artıyor.

Gerçekten de bölge ve batı illerine bakıldığında çok daha kurumsal, dev projelerin gerçekleşmesinde büyük katkıları olan ve eğitime ciddi destekleri olan Ticaret ve Sanayi Odası yönetimlerini görüyoruz.

Elbette mevcut yönetimin de başarılı çalışmaları olmuştur ama yeterli olmadığını yaşanan süreçlerden görebilmek mümkün.

Önümüzdeki Mart’ta Batman’ı çekişmeli bir Oda seçimi bekliyor.

Şimdiden adil ve hak edenin kazanacağı bir seçim diliyorum.

***

Uzun bir aradan sonra ‘yüz yüze’ bir bayram kutlayacağız.

Her ne kadar ‘normalleştik’ diye sevindikse de ‘Delta’ varyantı tehdidiyle bayrama giriyoruz.

Batman özelinde ‘maske’nin neredeyse takılmadığı ve aşılamanın yetersiz olduğu gerçeğiyle karşı karşıyayız. Yeni acılar ve sert kısıtlamalar gelmeden tedbirlere uyalım.

Umutlarımızın hep diri kaldığı, sağlıklı ve huzurlu bayramlar diliyorum.

Editör: TE Bilişim