“HER ALANDA ALIN TERİ DÖKECEĞİZ”
Cumhuriyet bayramında konuşması yankı uyandıran Vali Yılmaz Arslan, son süreçte gelinen noktaya dikkat çekti. Vali Arslan; “Küresel düzen çok kutuplu bir dünyaya doğru dönüşürken, Türkiye dünyanın dikkatini ekonomik büyüklüğü, zengin insan kaynağı ve stratejik derinliğiyle çekmeye devam etmektedir. Son yıllarda komşu coğrafyalarda büyük ekonomik ve siyasi buhranlar yaşanırken ülkemiz, adeta çölün ortasında bir vaha misali huzur, güven ve refahın merkezi konumuna gelmiştir” dedi.

DAHA ÇOK ÇALIŞACAĞIZ”
Bugüne kadar çalıştıklarından daha çok çalışacaklarını ifade eden Vali Arslan; “Bilimde, sanayide, teknolojide, ekonomide, demokraside, insan haklarında, hukukun üstün kılınmasında ve uluslararası rekabetin gerekli kıldığı her alanda alın teri dökeceğiz. Ülkemizi geliştirecek ve aldığımız bayrağı daha ilerilere taşıyacağız. Farklı dil, inanç ve kültürleri bir arada yaşatan, gönüllerimizi kaynaştıran büyük bir adalet ve barış medeniyetinin mirasçıları olarak bizler; birbirimizi kardeşçe kucaklayarak aydınlık yarınlarımızı hep birlikte kuracağız. Bu anlayışla çağlara medeniyet mührünü vuran Anadolu insanının, (Türküyle, Kürdüyle, Arabıyla, Çerkeziyle, Sunnisiyle, Alevisiyle)  milli mücadele sırasında yaşadığı zor şartlara rağmen istiklalinden vazgeçmeyerek nasıl bir var olma şuuru ortaya koyduysa, şu anda da içinde bulunduğumuz sorunları aynı ruh ve inançla aşmaya muktedir olduğunda zerre kadar kimsenin şüphesi olmamalıdır” diye konuştu.

DEMOKRASİNİN EKSİK TARAFI”    

İnsanının hak ettiği yaşam kalitesine ulaşmasının önündeki en büyük engelin, toplumsal barışı tehdit eden sorunların olduğunu belirten Vali Arslan, şöyle devam etti; “Bu demokrasimizin eksik taraflarıydı. Halkımız, kronikleşmiş sorunlarımızın demokratik yöntemlerle çözülmesinden yana tavrını açıkça ortaya koymuştur. TBMM ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetlerimiz, bu büyük halktan aldığı güçle, Cumhuriyet tarihinin en önemli adımını atarak demokratik hak ve hürriyetlerin tüm vatandaşların en temel hakkı olduğu ve bunlara sınırlama getirilemeyeceği anlayışında birleşerek çok ciddi kararları uygulamaya koymuştur. Nitekim insanlık tarihi bize göstermiştir ki; çeşitlilik içinde birliğini sağlayan, farklılıkları bir zenginlik unsuru olarak gören ülkeler ve toplumlar huzuru, barışı ve nihayetinde refahı yakalamıştır.”

FARKLILIKLARA SAYGI…
Ülkedeki farklılıklara saygıyla yaklaşmaktan başka çarelerinin olmadığını kaydeden Vali Arslan; “Aklı başında, sağduyu sahibi herkesin üzerinde ittifak ettiği üzere; geleceğe umutla bakmak için ‘farklılıklara saygıyla yaklaşan birlik idealini gerçekleştirmekten başka çaremiz yoktur. Bu anlamda, devam eden çözüm sürecinin başarıya ulaşması bizler için hayati öneme sahiptir. Yaklaşık bir yıldır bölgemizde silah sesleri duyulmamakta; analar, babalar ve çocuklar cenazelerin ardından ağlamamaktadır. Artık geçmişin olumsuzluklarına bir çizgi çekmek ve baltaları ilelebet gömmek zamanıdır. Bir bilgenin dediği gibi, ‘Savaşta babalar çocuklarını toprağa gömer, barışta ise çocuklar babalarını.’ Gelin babalara, çocuklarını toprağa gömme acısını yaşatan zihniyete artık bu coğrafyada ilelebet ‘dur’ diyelim. Hiçbir amaç, ideal ve kazanım, anaların ve babaların tek bir gözyaşından bile daha kıymetli değildir” dedi.

İSTİKRAR İÇİNDE BAYRAM”
Vali Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü; “Eskilerin, ‘Dar-üs Selam’ dediği bu medeniyet beşiği topraklarda huzuru bizlere çok gören zihniyetler artık miadını doldurmuştur. Hiç kimse elde edilen kazanımları gözden çıkarma ve yok sayma lüksüne sahip değildir. Bu bölgede beklide uzun yıllardan sonra ilk kez bu kadar huzurlu bir atmosferde Cumhuriyet Bayramımızı kutluyoruz. Silahların gölgesinde değil, barışın getirdiği huzur ve istikrar içinde bayram ediyoruz. Geçmiş zaman içinde yapılan yanlışlıklar ve demokratikleşme sürecinde yaşanan kesintiler nedeniyle ayağımızda prangalar, zincirler ve ağırlıklarla çok vakit kaybettik. Ne mutlu ki; Cumhuriyetimizin 90. yılında kimlik dayatan, vatandaşlarının kökeniyle, inancıyla, dünya görüşüyle, giyim kuşamıyla uğraşan bir anlayıştan artık eser kalmamıştır.”


KAT EDECEK YOLUMUZ VARDIR”

Elbette ki daha yapılacak işlerimiz, kat edecek yolumuz vardır. Ancak bu durum bize gelinen mesafeyi önemsiz görme hakkı vermez” diyen Vali Arslan, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Kötü niyetli kişi ve unsurları devre dışı bırakarak, Devlet-Vatandaş kaynaşması ve dayanışmasını olabildiğince güçlendirmeye ısrarla devam edeceğiz. Bundan 23 yıl önce 1990 yılında vilayet olan Batman hızlı bir şekilde büyüyerek, son dönemde yapılan yatırımlarla birlikte, eğitim, sağlık, sanayi ve ulaşım alt yapısı alanında büyük gelişme göstermeye devam etmektedir. Batman, hükümetimizin bölgesel eşitsizlikleri azaltmak amacıyla hayata geçirdiği projeler ve yatırımlar sayesinde bölgesinde bir cazibe merkezi haline gelmiştir. Batman, orta doğu pazarlarına yakınlığı, güvenli yatırım ortamı, yüksek işgücü arzı, yeterli altyapı hizmetleri gibi avantajları yanında, tarıma dayalı sanayisi, tekstil, inşaat ürünleri gibi rekabet avantajına sahip sektörleri ile güven vaad etmektedir.”

BATMAN CAZİBE MERKEZİ OLACAK”
Batman’ın önümüzdeki süreçte cazibe merkezi olacağını da ifade eden Vali Arslan; “Özlemini çektiğimiz bir Türkiye ve cazibe merkezi bir Batman için olmazsa olmaz şartımız bölgemizde yaklaşık bir yıldır devam eden huzur ve barış ortamının kalıcı hale gelmesidir. Silahla, kavgayla, hak aramanın bu topluma maddi ve manevi maliyeti çok yüksek olmuştur. Asla eskiye dönemeyiz, dönmemeliyiz. O halde, tüm yaşamımızı korku ve endişe içinde geçirmek istemediğimizi yüksek sesle haykıralım. Batman'daki sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, kanaat önderleri bu konularda bu güne kadar yaptıkları öncülük görevini artırarak devam ettirmelidirler” diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim