Müziğe emek verenler (2)

Bayram Kalkan

Aslen Diyarbakırlı, uzun yıllar ise Serhat (Doğu Anadolu) bölgesinde yaşayan 56 yaşındaki 4 çocuk babası Mehmet Emin Güler (Mele Emin’e Serhedi), bir diğer adıyla tüm nefesli çalgıların ustası, Kavalın piri (Pire billüre).

8 Dil bilen ustad Güler, 18 yıl süreyle Almanya’da yaşamış.

Üniversiteyi yurtdışında tamamlamış.

Batman, Muş, Diyarbakır ve bölgedeki bir çok il’in yanı sıra Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde de müziğin aranan ismi olmuş… Birkaç dil’de türkü ve dengebeji sanatını ustalıkla sürdüren Güler, bir dönemler Doğu bölgesini mesken edinen Şakiro, Zahıro, Hüseyno ve Musa’ya da eşlik eden bir sanatçı.

“Kaval, Bilur, Mey ve Ney gibi tüm nefesli çalgılar tasavvuf ve İslam müzik geleneğine uygundur” diyor ustad Güler.

Yörede kaybolmaya yüz tutan kaval, bilur ve elbane kültürünün yaşatılması için de gençlere ücretsiz eğitim vermeye hazır olduğunu söylüyor ustad Mele Emin;

“Düğünlerde kaval ve bilur çaldığım zaman yaşlılar bile düğüne katılmadan edemiyor. Nasıl Türk Sanat ile Halk Müziği’nde makamlar varsa; Delilo, Halay, Koçeri ve Çepki gibi oyun makamları vardır. Bu makamları çalmak benim için çok basit...”

Ziraat Bankası Merkez Şube binası arkasındaki Öznur Çayevi sahibi Mazhar Taşkıran’ın taze ve demli çayları eşliğinde sohbet ettiğim Güler hoca, sanat mimarının ağabeyi Fahrettin olduğunu söylüyordu;

“6-7 Yaşlarındaydım. Fahrettin ağabeyim hem dengbej hem de bilur sanatının ustasıydı. O’ndan çok şeyler öğrendim. Katıldığım düğünlerde kendimi hep geliştirdim. Sanatımı en iyi şekilde yapabilmek için uğraştım, durdum. Her zaman sanat ve kültüre önem verdim, maddiyatı hiç düşünmedim.”

Dengbeji ile kavalını dinleyen ustadlarının yorumunu bizlerle paylaşmadan edemiyordu Mele Emin;
“Makam ve müzik sanatımdan etkilenmeyen ustad, sanatçı yok gibi. Hala yörede eski gelenek ve göreneklere göre yapılan bilur-elbane düğünlerinde tercih edilen ender sanatçılardanız. Bizden sonra gelecek kuşağın bu müzik kültürünü uzun yıllara yaymasını istiyoruz.”

Kaval ve bilur ustası Emin Güler, 3000 yıllık kaval’ın gelecek kuşaklara da aktarılması konusunda gönüllü olarak eğitmenlik yapmaya hazır olduğunu anımsatmadan edemiyor;

“Batman’a gelen Suriye, Irak ve Afganistanlı sığınmacıların moral bulması için de üzerime düşeni yaptım. Konserlere katıldım, onların yanında olmaya çalıştım. Çünkü müzik evrenseldir. Sığınmacıların da bizden daha çok morale ihtiyacı var.”

Yaşamının büyük bölümünü bilur ve dengbeji sanatıyla geçiren ustad Mehmet Emin Güler’in müzik hayatından küçük bir kesit…

Müziğe emek veren sanatçıları bu köşeye konuk etmeye devam edeceğiz.

Editör: TE Bilişim