“ÜRÜN İYİ OLUNCA SAPI DA İYİ OLDU”

Bu yıl Batman’da bahar yağışlarının iyi geçmesi nedeniyle hububat rekoltesinin beklenenden yüksek gerçekleşince, geçen yıl altın değerindeki saman sapına da yansıdı. Besicilerin bu yıl saman temininde sıkıntı yaşamadığını söyleyen bazı hububat üreticileri, “Hububat tarlalarında verim oldukça iyiydi. Ürün iyi olunca sapı da iyi oldu. Saman, tabir yerindeyse doldu taştı. Hayvan üreticileri şimdiden ihtiyacını karşıladı” diye konuştular.

“SAMAN BOLLUĞU YAŞANIYOR”

Batman Ovası’nda saman bolluğunun yaşandığına işaret eden bazı hububat üreticileri şunları kaydettiler; “Geçen yıl beyaz samanın tonu 1.500 TL’yi gördü, Kırmızı saman ise 3000 TL’den satılırken, bu yıl ise samanın fiyatı neredeyse yarı yarıya düştü. Geçmiş yıllarda üretici tarafından depolanan eski samanlar bile iyi paraya satıldı. Saman bulamayan bazı besiciler, hasadı yapılan mısırın saplarını tarladan toplayarak hayvanlarına yedirmişti. Bu yıl ise hasadın bereketli geçmesi nedeniyle bölgede saman bolluğu yaşanıyor. Her yer saman doldu.”

ÇİFTÇİ, TARLADA SAMANI İSTİFLEDİ

Batman ovasında birçok çiftçinin samanı tarlada istiflediğini ifade eden bazı hububat üreticileri, “Hasat mevsiminin ardından Batman Ovasında saman bolluğu dikkat çekiyor. Özellikle beyaz samanın tonu neredeyse bin TL’nin altına düştü. Bazı çiftçiler, geçen seneki sıkıntıyı gördükleri için tarlalarındaki sapları saman yaptırarak istiflediler. Saman para etmediğini düşünerek sapları tarlada bırakan çiftçilerin sayısı da az değil. Fakat bu durum anız yangını riskini beraberinde getiriyor. Anız yakmak hem zararlı hem de yasak” diye konuştular. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim