**Batman’ın Aydınkonak (Korık) mahallesinde doğan 72 yaşındaki Müjdat Ömeroğlu, 1950’li yıllarda dönemin Başbakanı Adnan Menderes’in babası Ömer Ömeroğlu ile samimi olduğunu ifade etti ve ekledi: “Menderes, Batman’da havalimanı yapacaktı. Babam şimdi ki eski Alkami köyüne ait 13 Bin dönüm araziyi havalimanına verdi. Dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı, arsayı beğendi ve Batman’a havalimanı yapıldı.”

**1966 Yılında ilk müteahhitliği Batman Rafinerisi’nde yaptığını belirten Müjdat Ömeroğlu: “Tüpraş Genel Müdürü merhum Kemal Işık rafineri önünde işe başvurumu görünce şaşırdı, ‘Sen kazma kürekle çalışamasın’ dedi. Sonradan müteahhitlik belgesini hazırladı ve rafineriden BOTAŞ’a kablo bağlantısını yaparak müteahhitliğe başladım” diyor.

“ŞİMDİ Kİ ŞEHİR ALANI ÇÖLDÜ”
Batman’da petrol sektöründe çalışan ilk müteahhitler arasında yer alan Müjdat Ömeroğlu, Batman Havalimanı’nın öyküsünü Batman Çağdaş ile paylaştı. İlkokulu Korık’te, Oraokulu da TPAO’daki Site’de tamamlayan Ömeroğlu, 60’lı yılların Batman’ının hızla gelişen bir kent olduğuna işaret etti. 1956 Yılında Aydınkonak’taki ilkokulu bitirdiğini ve Abdullah Bağış’ın müdürlüğünü yaptığı Site’deki ortaokulu 1961 yılında tamamladığını belirten 72 yaşındaki Ömeroğlu: “Aydınkonak köyünden Site’ye giderken şimdiki şehrin olduğu bölge tamamen çöldü. Büyüklerimiz ile birlikte okulun yolunu tutardık. O zamanlar Site Ortaokulu’na gitmek lisede okumak gibi bir şeydi. Üç yerde okul vardı. Biri İluh tepesinde, biri Aydınkonak’ta diğeri de Tılmerç’teydi” dedi.

“HAVALİMANI YERİ KÖYÜMÜZDÜ”
Babası Ömer Ömeroğlu’nun 1950’li yıllarda iktidara gelen Başbakan Adnan Menderes ile samimi olduğunu ifade eden Müjdat Ömeroğlu, şöyle devam etti: “Merhum babam, Menderes’in samimi dostuydu. O zamanlar iktidar Batman’a havalimanı yapmaya hazırlanıyordu. Bir gün babam Ankara’ya gitti, Adnan Menderes ile görüştü ve eski köyümüz Alkami’nin çevresindeki 13 bin dönümlük arsanın havalimanına dönüştürülmesi için dönemin Hava Kuvvetleri Komutanına teklif yapıldı. Komutan, köyümüze geldi. Arazimizi beğendi ve eski köyümüzün tamamı havalimanına dönüştürüldü. Ailemiz de Alkami’den Aydınkonak’a (Korık) yerleşti.”

“18 YAŞINDA MÜTEAHHİTLİĞE BAŞLADIM”
Petrol sektörünün ilk müteahhitleri arasında yer alan Müjdat Ömeroğlu: “Tüpraş Genel Müdürü merhum Kemal Işık ve doktor Tarık Yenerer, 18 yaşındayken Korık’ta yaptığım düğünüme katılmışlardı. Babam onları köy meydanında ağırladı. İki yöneticiye de birer kuzu armağan etmişti. 60’lı yıllarda rafineri işçi alımına başladı. Ben de köyde oturan arkadaşlarım gibi rafineriye başvurdum. Beni rafineri kapısında gören Genel Müdür Kemal Işık, ‘sen kazma kürek işinde çalışamazsın’ dedi. Henüz askere gitmemiştim. Yıl galibe 1966’ydı. Bana bir müteahhitlik belgesi hazırladı. Meteryal Grup Başkanı ile sözleşme imzaladım. 15 İşçi ile birlikte kuvvet santralinden BOTAŞ tesislerine gidecek yer altı kablo işini yaptım. Kablolar da İngiltere’den gelmişti. İşçi başına 14 TL yevmiye veriyorlardı. O zaman her işçiden bana 2 TL kaldığını hatırlıyorum. İlk müteahhitlik işim de buydu” dedi.

“BATMAN’DA 3-4 MÜTEAHHİT VARDI”
60’lı yıllarda Batman’da müteahhit sayısının da bir elin parmak sayısından az olduğuna işaret eden Ömeroğlu, şöyle devam etti: “Allah rahmet eylesin müteahhit arkadaşlarımdan eski Belediye Başkan Yardımcısı Şehmus Demir ve Karadayı lakaplı Muhittin Akçabay ile petrol sektörlerinin işini yapıyorduk. TPAO’nun eski Bölge Müdürlerinden Sürreya Ekim ve Mehmet Yamaç, bize özel davetiye ile iş verirlerdi. Sağlam çalışan kişilerle çalışırlardı. Daha çok petrol sektörlerinin işlerini alırdık. Şimdi ki gibi onlarca müteahhit yoktu. 1980 Darbesi sonrasında Halkı Parti’den 2. Sıra milletvekili adayı oldum. Az bir oyla milletvekilliğini kaybettim. Batman Belediye Başkanlığı adaylığı için de merhum Erbakan’dan davet aldık. Sonradan politikadan uzaklaştık. Benden sonra büyük oğlum Erdal da müteahhitlik işini sürdürdü. Ankara, Adana ve Batman’da bazı eğitim yuvaları ile kurumların bina işlerini yaptık. Şimdilerde ise bu mesleğe ara verdik.”

Editör: TE Bilişim