**Türk hava yollarının prestijli dergisi Skylife, Aralık ayında Batmanlı ressam Ahmet Güneştekin’e geniş yer ayırdı. Skylife de yayınlanan Yunus Emre dosyası için özel bir çalışma yaparak derginin en etkileyici kapaklarından birine imza atan Güneştekin, keyifli yolculuk söyleyişinden bir kesit…
YANKI UYANDIRAN SERGİ
Genellikle yurt içinde talep gören Türkiye çağdaş sanatı, Ahmet Güneştekin’in eserleriyle uluslar arası sanat arenasının hayranlığını ve farkındalığını kazanmaya devam ediyor. Uluslar arası alanda çok sayıda sergiye imza atan Güneştekin, son olarak dünyanın önde gelen sanat kurumlarından Marlborough gallery’nin Newyork şubesinde ilk kişisel sergisini görkemli bir açılışla gerçekleştirdi. Böylece Marlborough gallery kapılarını ilk defa Türkiyeli bir sanatçıya açtı. Güneştekin sergisi, okyanusun ötesinde yankı buldu.

GÜNEŞTEKİN’DEN BİR İLK
2012 Uluslar arası sergi dizisinin ilkini Kasım-Aralık tarihleri arasında İstanbul-Andrepo’da gerçekleştirdiğini anımsatan Güneştekin, şöyle konuştu; “Bu sergi Türkiye’de olduğu gibi dünyanın farklı ülkelerinde de oldukça ilgi görmüştü. İlgililerden biri de Newyork Times muhabiri Susanne Güsten’di ve sergiyi ziyaret sırasındaki izlenimlerini içeren makalesi şimdi ki adı “İnternational Newyork Times” olan İnternational Herald Tribune’de tam sayfa olarak yayınlandı. Marlborough gallery’i direktörleri bu haberle farkına varıp beni takip etmeye başlamışlar. 8 Mayıs 2013 itibariyle de galerinin sanatçıları arasına dahil oldum. Marlborough gallery’i bünyesinde katıldığım ilk sanat etkinliği galerinin, 7-10 Kasım tarihleri arasındaki Contemporary İstanbul uluslar arası Çağdaş sanat fuarı kapsamında gerçekleştirdiği ve Picasso, Botero ve Swarovski gibi dünya ünlü başka birçok önemli sanatçısının da eserlerinin yer aldığı sergisiydi. “Ahmet Güneştekin son dönemler resimler sergisi” ve Marlborough gallery ile Türkiye dışında gerçekleştirdiğimiz ilk kişisel sergi olma özelliği taşıyor.”

“TARİHİ BİR OLAY”
Güneştekin, Türkiye’deki çağdaş sanatının uluslar arası sanat arenasındaki algısını da dergiye şöyle özetliyor; “Türkiyeli sanatçıları son yıllarda dünyaya daha çok açılıyor olması tarihi bir olaydır. Gerek uluslar arası sanat organizasyonlarında yer almaları gerekse önemli galerilerin sanatçıları arasına katılmaları önemlidir. Ayrıca özel müzelerimizin de artık dünyanın büyük sanatçılarını Türkiye’ye getirmesi ve bu sayede uluslar arası sanat ortamıyla hem niteliksel hem eylemsel bir eş zamanlılık sağlamaya çalışması da Türkiye’nin uluslar arası sanat alanındaki algısını olumlu yönde etkiliyor.”

ÖZGÜN BİR ÇALIŞMA
ABD’li sanatseverlerin sergisine bakışını da Ahmet Güneştekin, şöyle anlatıyor; “Geniş çaplı tanıtımın yanında serginin varlığından ‘kulaktan kulağa haberdar olup gelen çok sayıda insanla karşılaştım. Bu sergide yeni bir şeyle karşılaştılar ve bu onlarda büyük bir heyecan yarattı. Yeni renkler, ilk defa karşılaştıkları efsaneler, dokular, kompozisyonlar büyük ilgilerini çekmiş durumda ki onların aradığı şey özgünlükten öte bir şey; ‘özgün özgünlük’. Çok önemli koleksiyonları arasına katmaları bunun en belirgin göstergelerinden biriydi.”

Editör: TE Bilişim