*İlk küçük rafineri Raman-1 kuyusu yakınındaki Meymuniye boğazında kurulmuş. Bir kaç kuyunun açıldığı Meymuniye boğazındaki ilk pilot rafinerinin ilk Müdürü ise 1946 yılında görevi üstlenen Kimya Mühendisi Şemsi Ağar’dı.

AĞAR’IN RAFİNERİSİ!
Türkiye’nin ilk Kimya Mühendislerinden Şemsi Ağar, Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğü’nün, Meymuniye boğazındaki ilk rafineride görevlendirdiği tek yöneticiydi. Petrol’ün ilk bulunduğu Raman dağında petrol üretimi arttıkça; küçük rafineri yetersiz kalıyordu. Polonyalı Mankievitch ise rafinerinin teknik lideriydi. Şemsi Ağar ve Oğuz Avdan, küçük rafinerinin yöneticileriydi.
O küçük rafineriye; dönemin yöneticileri Şemsi Ağar’ın adını vermişlerdi.




TAHTADAN KÖPRÜ
Petrol aramalarının 1940’lı yılların başında Raman ve çevresindeki sahalara yaygınlaştıran dünün petrolcüleri, ilkel koşullarla sahalara ulaşıyordu. Derelerden geçebilmek için tahta köprü yapmak zorunda kalan petrolcüler, Jeeplerle sahalar ulaşıyordu.




İLK PETROLCÜLER
1955’te Tüpraş Batman Rafinerisinin üretime başlamasıyla birlikte TPAO tesislerinin bulunduğu Site’de dönemin ilk Rafineri Müdürü Şemsi Ağar ve ilk petrol emekçileri Pazarları bir araya gelip, haftanın yorgunluğunu atıyorlardı.

SİTE’DE YAŞAM BÖYLEYDİ
Dönemin petrolcüleri için yapılan modern yapıların bahçesinde o dönem dikilen ağaçlar, şimdi Site semtini yeşil bir kuşağa dönüştürdü.
O dönemin petrolcüleri modern bir yaşam tarzından ödün vermezdi. Petrolcülerin eşleri bir araya gelir sohbet ederdi. Şimdi o sıcak sohbetlerden iz kalmadı.



MERHUM BAŞKAN TÖRENDE
Batman’ın ilk Belediye Başkanı merhum Sait Ramanlı, dönemin petrolcüleriyle bir bayram töreninde buluşuyor.
Şimdi ki Cumhuriyet meydanında bayram kutlamasını yapan merhum Ramanlı ve petrol mühendislerinin giysilerinin şıklık ve zerafeti göz kamaştırıyor.




SİTE’NİN İLK EVLERİ
Site’de yaşayan petrol mühendisleri için yapılan konutlar günümüzde de modern villaları andırıyor. Site semtinin olduğu TPAO tesislerinde daha çok yabancı mühendisler kalırdı. (Sürecek)

Editör: TE Bilişim