İşte Batman’da bir Cumhuriyet meydanından sararan bir kare daha. İlçe yöneticileri, kutlamalara katılan öğrencilerle bir arada. Meydanda toplanan öğrenciler arasında okul ve ilçe yöneticileri, etkinlik anısına hatıra fotoğrafı pozu veriyor. 


LOKAL BİNASINDA BAYRAM KUTLAMASI 
1957’de ilk kutlamalarının yapıldığı Cumhuriyet meydanında eski binalardan biri de dönemin petrolcülerine ait petrol-şehir lokaliydi. Alana sığmayan kitle, iki katlı binanın balkonunda Cumhuriyet bayramı etkinliklerini izliyor. O küçük meydana sığmayan kalabalık arasında 57’de görev yapan ilk petrolcüler ile ilçe yöneticileri öğrencilerle birlikte bayram kutluyor.


Cumhuriyet meydanındaki eski lokalin balkonundan kitle bayram etkinliklerini ilgiyle izlerken
Öğrenciler arasında dönemin petrolcüleri de bulunuyor

KÖMÜRLÜ TRENDE FUEL OİL DENEMESİ
Ülkenin ilk rafinerisi 1955’te üretime başlaması, dönemin yöneticilerini de heyecanlandırmış. 1956’da 200 tonluk kapasiteyle üretime başlayan Batman Rafinerisinin, sonraki yıllarda 1 milyon tona çıkarılmasına yönelik yatırım ve teknoloji yenilemesiyle yöreye adeta hayat vermiş. O dönemler kömürle çalışan trenlere ağır fuel oil deneme çalışmalarına da Batman DDY Gar’ında başlanılmıştı. Fuel Oil’in trenlerde kullanıldığını ilk Rafineri Müdürü Şemsi Ağar anlatıyor; “O zamanlar nispeten pahalı olan kömür yerine trenlerde rafineri fazlası olan ağır yakıt kullanılmasına yönelik çalışmalar başlatılmıştı. Şartlar şimdiki gibi değildi. Fuel-oil satılamıyordu, elde kalıyordu. Endüstri çok az gelişmişti. Bu nedenle satılmayan fazla ürünlerin kullanılması için çalışmalar yapıldı ve başarılı oldu. Ekonomi tersine dönene kadar trenler de fuel-oil kullandı.”


Kömürle çalışan trenlerde Fuel-oil yakıtı, DDY Batman Gar’ındaki kara trenlere uygulanmıştı. 12 kişilik petrolcü ekibi kara tren önünde hatıra fotoğrafı çektirirken

PETROLCÜLER MİSAFİRHANEDE
1955 Yılında Batman Rafinerisinin üretime geçmesiyle birlikte dönemin petrolcülerinin adresi Batman’dı. Meymuniye boğazındaki tesislerin kapatılmasıyla Batman’a yerleşen petrolcüler, beş yıldızlı oteli aratmayan misafirhenede sık sık bir araya gelip kara altındaki çalışmaları değerlendirirlerdi.


Petrolcüler, Türkiye Petrollerinin misafirhanesinde bir arada

KAYMAKAM VE PETROLCÜLER RAFİNERİDE
Batman’ın ilk Kaymakamlarından merhum Altay Kancaal, iki yıl dayanabildiği görevden istifa edip Türkiye Petrollerine geçiş yapan belki de tek Kaymakam’dı. 1956’da Rafinerinin bağlı olduğu TPAO’ya Kaymakamlıktan istifa edip idareci sıfatıyla işe başlayan Kaymakam Kancaal ve dönemin petrolcüleri, 59 yıl önce Batman Rafinerisi önünde objektiflere böyle poz vermiş.


1956’da Batman Rafinerisinde görev yapan yöneticilerle bir araya gelen dönemin ilk Kaymakamı Altay Kancaal (Soldan dördüncü)

Editör: TE Bilişim