Başbakan Günaltay’ın ardından Demokrat Parti’nin görevde olduğu 1950’li yıllarda bu kez petrolü yakından gören isimler Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakan Adnan Menderes’ti.

İLK RAFİNERİYİ MERAK EDEN BAŞBAKANLAR
1948 Yılında Batman-Hasankeyf karayolu güzergahındaki Meymuniye’deki ilk Rafineri üretime geçtiğinde dönemin Başbakan’ı Ordinaryüs Profesör Şemseddin Günaltay, beraberindeki heyetle ilk kimya mühendisi Şemsi Ağar’dan bilgi almıştı. Pilot rafinerinin laboratuarında petrol üretiminde bilgilendirilen Başbakan Günaltay, petrolü koklayıp ‘Kara altın’la buluşmuştu.


*Şemsi Ağar, dönemin Başbakan’ı Günaltay’a ilk mini rafineride bilgi verirken
 
EKONOMİ BAKANI RAFİNERİ ZİYARETİNDE
Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanlığını 1948’de yapan Cevat Ekin, beraberinde Ereğli Kömür İşletmesi Genel Müdürü İhsan Soyak ve Sümerbank Genel Müdürü Cevat Adıgün’le birlikte dönemin petrolcüleri Necdet Egeran, Mazlum Öget, İhsan Ruhi Berent, Şemsi Ağar ve Abdurrahman Durukal’dan bilgi alıp Ankara’nın yolunu tutmuştu.


*Eylül 1948 : Ekonomi Bakanı Cavit Ekin (Fotör Şapkalı, öndeki), İhsan Soyak (Ereğli Kömür İşletmesi Gn. Md.), Cevat Adıgün (Sümerbank Gn.Md.), Necdet Egeran, Mazlum Öget ,İhsan Ruhi Berent, Şemsi Ağar ve Abdurrahman Durukal.


200 TON KAPASİTELİ RAFİNERİ
Dönemin Başbakan’ı Günaltay ve İşletmeler Bakanı Birsel’e, ülkenin ilk küçük rafinerisi hakkında bilgi veren Şemsi Ağar, Batman merkezinde kurulması gereken yeni bir rafinerinin kuruluş öyküsünü de şöyle anlatıyor; “Raman-8 ve daha sonra 9 no’lu kuyudan asitlemeler sonucu yüksek randımana ulaşılması üzerine küçük rafinerinin ihtiyacı karşılamaktan çok uzak kalacağı düşünülerek, Batman’da günlük 200 ton kapasiteli bir rafineri kurulmasına karar verilmiş. 1948 Yılında yeni rafinerinin yapımına başlanıldı, Kasım ayında üniteleri tamamlanan 200 ton kapasiteli rafineri faaliyete geçirildi. Batman’da demiryolu yakınında kurulan yeni rafinerinin hizmete başlamasıyla Maymuniye Boğazındaki küçük rafineri kapatıldı. İlk Rafinerinin bazı parçaları yeni rafineride değerlendirildi.”

*200 Ton kapasiteli küçük rafineri Batman’da kuruldu


BAYAR VE MENDERES BATMAN’DAYDI
1950’li yıllarda iktidar olan Demokrat Partisi’nin Genel Başkanı Adnan Menderes’in ilgisini de ‘Kara altın’ çekmişti. Dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakan Adnan Menderes, hükümet oluşlarının ilk yılında Batman’da kurulan ve ‘Tecrübe Rafineri’ olarak adlandırılan tesislerde ilk petrolcülerden Şemsi Ağar, TPAO Genel Müdürü Şehap Birgi’den Rafineriden aldığı bilgiyle Batman’da yeni bir Rafinerinin kurulmasına karar vermişti. Şimdi ki rafinerinin kurulma kararını Bayar ve Menderes vermişti.


*Dönemin Cumhurbaşkanı Bayar ve Başbakan Adnan Menderes, Batman’daki rafinerinin bugünlere gelmesinde emeği olan önemli simalar

Editör: TE Bilişim