BATI İLE DOĞU İLLERİNİ BİRBİRİNE BAĞLAYAN GAR

Kimler gelmiş, kimler geçmiş. 70 yıllık Batman DDY Gar’ın da. İsmet İnönü’den Celal Bayar’a, Adnan Menderes’ten Şemsettin Günaltan’a kadar. DDY Batman garı petrolcüler için petrolkentinden ayrılış ile hüznün bir arada olduğu adresmiş. O dönemlerde ne uçak, ne de yol varmış Batman’da. DDY garı batı ile doğuyu birbirine bağlayan tek köprüymüş. Duygular yoğunlaşır, gözler nemlenir ve ‘güle güle’ diye ayrılıklar yaşanırmış garda.



BİR BAŞKAYDI BATMAN GAR’I
Esat Can, o dönemi öyle güzel ifade ediyor ki; sadece onun sözleri herşeyi özetliyor; “15-20 yıl süreyle sıkılmadan, bıkmadan yaşamak ve ayrılırken bir yığın güzel anılarla ayrılmak ve yine hatırladıkça bazen dudaklarda bir tebessüm, bazen de göz pınarlarında bir ıslaklık bırakmak. İnşallah bir gün sıra bize gelir de biz de gideriz.” 
DDY Batman garına gelişler biraz endişe, biraz merak, biraz da bilinmezlik taşırmış. O dönemin petrolcüleri şık giyimleri ile şimdiki modacıların bile önündelermiş; çünkü ABD ve avrupada kaldıkları için oranın giyim kültürünü de buraya taşımışlar. DDY Batman garının dili olsa da o dönemin yolcularını bizlerle paylaşsa. DDY Batman garı açılalı 10 yıl olmuş. Sabah saatleri eski istasyonda dönemin petrolcüleri şık elbiseleri ile arkadaşlarını uğurluyor. Güney ekspresinin Batman garından kalkmasına dakikalar kalmış. İstasyondan hareket etmeye hazırlanan tren Ankara’ya uğurladığı yolculardan biri de eski petrol mühendislerinden ve bir dönemlerin Devlet Bakanı Esat Kıratlıoğlu’du.



KARA ALTINLA İLK KARŞILAŞAN BAŞBAKAN
25 Nisan 1940 tarihinde dönemin Başbakanı Dr. Refik Saydam, Raman 1 kuyusunu ziyaret eden ilk Başbakan oluyor. Önce Diyarbakır’a hareket eden Başbakan Dr. Saydam, iktisat vekili Hüsnü Çakar ve MTA Enstitüsü Müdürü Halil Yener ile 29 Nisan akşamı çıkarma yapıyor. Geceyi Diyarbakır’da geçiren Başbakan 1 Mayıs günü ise Meymune boğazına geliyor. Şimdi bile Meymune boğazına o petrol tesislerinin bulunduğu baraka izleri ve taşlar yıllar öncesini gözler önüne seriyor.

PETROL SEVİNCİ GÖRÜLMEYE DEĞERDİ
Şimşeklerin çaktığı, yağmurun bol olduğu bir günde Başbakan Dr. Saydan, adını hep duyduğu ancak o ana kadar göremediği, bilmediği kara altınla orada tanışır. Elini petrolün içine sokar, koklar ve mutluluğu gözlerinden okunur. Başbakan Dr. Refik Saydan, ilkel sondaj kuleleriyle çıkarılan o ‘kara altın’ı görünce sevincini dile getiriyor; “Bu mıntıkada petrolün bulunması büyük bir sevinçtir. Bu kuyuda verimin arttırılması için yeni sondajlara ihtiyaç vardır. Bundan böyle petrol mühendislerince tespit edilecek program dahilinde aramalar yapılacaktır. Petrol aramaları için meclisten gerekli desteği vereceğiz.”

Editör: TE Bilişim