İZ BIRAKAN YÖNETİCİNİN EKİBİ

1936 Suriye-Kamışlı doğumlu Nezhet Ustabaşı, yıllarca hizmet verdiği Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü’nün gözde aşçıbaşı ve tatlı ustalarındandı. 1992 yılında emekli olduğu TPAO’da tatlı, pasta ve yemek çeşitleri ile adından söz ettiren Ustabaşı, 1998 yılında yaşama veda etti. Yüzlerce petrol işçisi ile dönemin yöneticilerine damak tadı yemek ve tatlı çeşitlerini sunan merhum Ustabaşı’nın çalıştığı o tarihi mekan da artık yok.


KRİSTAL PARKININ YERİ KÖYDÜ

Site semtinin aynası konumundaki Kristal parkı Batman’a kazandıran dönemin iz bırakan Bölge Müdürü Mehmet Yamaç, bir bölümü köy içinde kalan Kristal park’ın öyküsünü de anlatıyor; “Daha önce Site mahallesinin içinden Batman-Hasankeyf karayolu geçiyordu. Tesisler şehrin içinde kalmış, terkedilmiş, madenci kasabası görünümündeydi. Binalar bakımsız, yollar kötü, altyapı çalışmıyordu. Site içinde kontrol mekanizması çalışmıyordu. Bölge Müdürlüğü’ne getirildiğimde bu sorunları kökünden çözdük. Bir de Türkiye Petrolleri’ne yakışan bir misafirhane olan Kristal park tesislerini kazandırdık. Eskiden Kristal parkın bulunduğu yer köydü. Sınırlarımız içinde kalan bu köyün su ve elektrik gibi hizmetlerini de biz karşılıyorduk. Araziyi satın alır almaz, tesisin yapımına başladık. Site semti Kristal’le daha güzelleşti.”



AKYÜREK MAHALLESİNE İLK MÜDÜR’ÜN SOYADI

1955 Yılında Meymuniye boğazından Batman’a taşınan Türkiye Petrolleri’nin ilk Personel Müdürü Mithat Akyürek’ti. Zonguldak, İstanbul ve Ankara’dan gelen petrol emekçilerine büyük kolaylık sağlayan Akyürek, o dönemin çalışanlarının gönlünde taht kurmuş. Rafineri ve Türkiye Petrolleri tesislerinin bitişiğinde hızla büyüyen mahallenin ismine ilk Personel Müdürü’nün soyadı ‘Akyürek’ adını veren dönemin işçileri bir ilki başarmışlar. Adını petrolün çıktığı Raman dağından alan Batman’daki bir başka mahalle ise dönemin petrolcülerine büyük destek sağlayan hala Mithat Akyürek’in soyadını taşıyor.

Editör: TE Bilişim