**Batman Belediyesi ve Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği’nce bu yıl "Bir kameramız ve yoldaşlığımız var (Kamerayeke me û rêhevaltiya me heye)" parolasıyla 4'üncüsü gerçekleştirilen Yılmaz Güney Kürt Kısa Film Festivali, usta yönetmen Yılmaz Güney'in "Umut" filminin gösterimi ile başladı.
4. KÜRTÇE FİLM FESTİVALİ
Batman Belediyesi ve Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği’nce bu yıl "Bir kameramız ve yoldaşlığımız var (Kamerayeke me û rêhevaltiya me heye)" şiarı ile 4'üncüsü gerçekleştirilen Yılmaz Güney Kürt kısa film festivali'nin startı Yılmaz Güney Sineması'nda verildi. Açılış öncesi verilen kokteyle BDP Batman Milletvekilli Ayla Akat Ata, BDP Batman il Eşbaşkanları Serdar Atalay ile Rahşan Çarboğa, Belediye Başkanvekili Nergiz Ekinci, Belediye Başkan Yardımcıları Ahmet Bülent Tekik, Gülistan Akel, Hayrettin Caymaz, BDP yöneticileri ve STK temsilcilerinin yanı sıra yönetmenler ve sinemaseverler katıldı. Kokteyl bitiminde demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunulması sonrasında Güney'in "Umut" isimli filminin gösterimi yapıldı.



“GÜNEY'İ BATMAN'DA KURUMSALLAŞTIRDIK”
Festivalin açılış konuşmasını yapan Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği yöneticisi Haşim Aydemir, alternatif sinemacılığı geliştirmek ve diğer halklar ile birlikte bu sinema ortamlarında buluşturmak amacıyla Ortadoğu Sinema Akademisi'ni kurduklarını ifade ederek, "Bu sene hazırladığımız festivali 'Kemerayek me heye û rêhevaltiya me' sloganıyla Halil Dağ'ın sinemasına odaklamak istedik. Birkaç arkadaşıyla birlikte bir kamerasıyla sinema sanayisine karşı komünal bir yaşamla sinemayı geliştirdiler. En azında sinemanın sanayiden uzaklaştırılması, sanata uygun ve toplumun gerçeklerine ile değerlerine uygun olarak yaratmayı hedeflediler. Bu nedenle Yılmaz Güney'i Batman'da kurumsallaştırdık diyebiliriz. Türkiye'de Kürt sinemasını ilk kez Yılmaz Güney yapmıştı" dedi.



“GÜNEY SİNEMA YAPAN ŞAHSİYETTİR”

Daha sonra konuşan Belediye Başkanvekili Nergiz Ekinci de, Yılmaz Güney'in bağımsız sanat adına bu coğrafyada çalışma yapan bir şahsiyet olduğunu belirterek, "Bu yüzden bunun değerini ve bunun için geçen emeğin kutsallığını görmek gerekiyor. Biz de bu doğrultuda festivalimizi yaşatıyoruz" dedi. Bu yıl ki festivalin geçmiş yıllardan farklı olduğunu da dile getiren Ekinci, bu kapsamda bu yıl Musa Anter ve Mehmet Sincar Halk Evleri ile merkeze bağlı Suçeken (Şikefta) ve Yaylıca (Dirbêsa) köylerinde film izletileceğini kaydetti. Yapılan konuşmaların ardından festivalde ilk gösterim, Güney'in "Umut" filmi ile yapıldı. Festivalin ikinci günü çeşitli kategorilerde çekilmiş kısa film gösterimleri ile devam edecek. Festivalde akşam saatlerinde Batman'a bağlı Suçeken (Şikefta) köyünde Yılmaz Güney'in "Umut" filmi gösterimi yapılacak. 

Editör: TE Bilişim