*Batman’da evlenecek gençlerin ve ailelerin zor duruma düşmesini engellemek için bölgedeki kanaat önderleri, imamlar ve muhtarların aldığı karara göre ‘kız isteme’ sırasında istenilecek altın miktarı 80 gramla sınırlandırıldı.

*Düğünlerde takı ve hediye merasimin de kaldırıldığı Batman’da eski düğünlerin artık tarihe karıştığını belirten kuaför ve berberler; “Eskiden damat tıraşının ücreti bize yeterdi. Şimdi o düğünler tarih oldu” diyorlar.

TAKI VE HEDİYE MERASİMİ YAPILMACAK
Hakkari’deki Jirki ve Pinyanişi aşiretlerinin düğünlerdeki takı ve başlık parasına kısıtlama getirmesinin ardından Batman’ın Kozluk ilçesindeki Bekira ve civar yerleşim birimlerini kapsayan bölgedeki kanaat önderleri, imamlar ve muhtarların, yeni evlenecek çiftler ile ailelerine yönelik bir takım karar alması, yörede olumlu karşılandı. Yeni karara göre kız isteme sırasında istenilecek altın miktarı 80 gramla sınırlandırıldı, gelinlik yerine yöresel kıyafetler giyilecek, kuaför yerine evde süslenecek.

“DAMAT TIRAŞININ ÜCRETİ BİZE YETERDİ”
Altın ve beyaz eşya-mobilya fiyatlarının artmasıyla düğün sayısının azaldığı Batman’da, 20-30 yıl önce yapılan yöresel düğünlerin tarihe karıştığını belirten Batman’daki bazı kuaför ve berberler, şunları kaydettiler; “Eskiden hafta sonlarını iple çekerdik. Düğünler de damat tıraşından kazandığımız bize yeterdi. İşyerimizden çok damat tıraşından bize gelen bahşiş yeterdi. Günümüzde artık düğünler ekonomik sıkıntılara neden oluyor. Eski düğünler tarih oldu.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim