Cevap evet olabilir! Ayaklarımızı bedenimizi temelini oluşturacağını düşünelim bozuk bir temelin bir binayı zamanla yapısal olarak etkileyeceği gibi, düz bir ayak (aşırı eğilimli) bacağın leğen kemiğine ve omurgaya çarpma etkisine sahip olacaktır. Çökmüş bir kemer ile ayak bileği ve diz içe doğru bükülür, bir tirbuşon hareketinde kalça ve pelvik eklemlere baskı yapar. Bu da omurganın eğilmesine ve sırt kaslarının dik duruşu düzeltmeye çalışırken aşırı dengelemesine neden olabilir.

Yukarıda belirtildiği gibi, alt ekstremite üzerinde büküm etkisi ve daha sonra üst ekstremite ve omurgada karşı düzeltici etki birçok aktiviteyi etkileyebilir. Koşu ile ilgili sporlar, tekrarlayan etki nedeniyle açık bir şekilde etkilenecektir, ancak sadece yürüyüşçüler bile, diğer birçok spor etkilenebilir. Bisikletçiler, düzeltilmemiş düşmüş bir kemer, ayakların pedallara takıldığı, dizlerin içe doğru düştüğü, enerjilerinin ve güçlerinin ayaklara eşit şekilde sürülmediği ve bu nedenle boşa gittiği için diz sorunları veya sınırlı performansları olduğunu görebilirler. Bütün gün ayaklarınız üzerindeyseniz veya çok yürürseniz, ayakların yanlış bölgelerine hangi basıncın düştüğünü hayal edebilirsiniz. Birçoğumuzun bu sorunu yaşadığını söyleyebiliriz, bu bir insan vücudu tasarım hatasıdır!

 Düz ayaklarınız olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Sadece ayaklarınıza bakabilir ve kemerin batmış / düz olup olmadığını görebilirsiniz, ancak kemer dinamiktir ve yürürken yükselir ve düşer, bu nedenle ayakta durma her zaman cevap değildir. Klinikteki tüm kas- iskelet uzmanları, ayaklarınızın bir soruna neden olup olmayacağı konusunda tavsiyede bulunabilir, ancak bir koşu bandında yürüdüğünüzü gözlemler ve ayaklarınızı herhangi bir sorun olup olmadığını görmek için değerlendirir alt ekstremitelerin, dizlerin, kalçaların ve dolayısıyla sırtın biyomekaniği üzerine olumsuz etkisi değerlendirilebilir.

Dikkat edilmesi gereken günün sonunda ağrılı ayaklar ve Aşil tendonu ve plantar fasya ile ilgili problemlerin ötesinde, diz ve kalça problemlerine kadar ilerliyor. Kalça ve omurga sorunları temellerinize, ayaklarınıza kadar uzanabilir.

Ne yapılabilir?

Kas kontrolü ve biyomekaniğini geri kazanma

Ayak kasları, ayağınızın tabanını dinamik olarak stabilize etmenin yanı sıra, orta ayağın fazla sıkılmasını ve plantar fasyada yüklenmeyi önleme konusunda hayati bir role sahiptir.

Klinisyen, dinamik ayak kontrolünüzün değerlendirilmesi ve düzeltilmesi için, ayak biyomekaniğinizi eski haline getirmenize yardımcı olabilir ve eksiklikleri gidermek için ayak stabilizasyon egzersizlerini kişiye özel olarak düzenleyebilir.

Ortezleme

 Biyomekanik değerlendirmenizden sonra, aşırı yüklenmiş yapılar için koruma ve rahatlama sağlamaya yardımcı olmak amacıyla geçici bir ortez tavsiye edilebilir.

Taban analizi

Yaşam kalitenizi etkileyen ağrı veya rahatsızlık çekiyorsanız, ayaklarınız için en iyi ayakkabı ve tabanlığın belirlenmesi için sağlık uzmanınızın profesyonel tavsiyesine başvurmalısınız.

Ayaklarınızla ilgili daha spesifik tavsiyeler için, uzmana başvurabilirsiniz.

Editör: TE Bilişim