** Batman Üniversitesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Yusuf Arslan, Batman’da görme engelliler üzerine yapmış olduğu bilimsel araştırmada çarpıcı sonuçlara ulaştı. Görme engellilerin yaşadığı sorunların başında işsizlik yer alıyor. 

 

ÇARPICI SONUÇLAR

Batman Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yusuf Arslan tarafından Batman’da yapılan araştırmada görme engellilerin %75.76’sının işsiz olduğu ortaya çıktı.  Görme engellilerin %90.9’unun alınmadıklarını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Arslan: “Yapmış olduğum bilimsel çalışmada Batman’daki görme engelli bireylerimizle görüştüm. Hepsinin ortak sorunu engellerinden ziyade işsizlik. İş başvurularında karşılaştıkları “öteki” yaklaşımı onları derinden yaralıyor. “Bizim işi, görme engelli biri yapamaz” şeklinde negatif bir bakış açısına sahipler. İlgili işlerle eğitim-formasyon aldıktan sonra görme engelliler her işi yapabilirler. Örneğin 2008 yılında  8 buçuk milyon nüfuslu New York’u görme engelli Vali David Paterson yönetmiştir. Demek ki imkan verildiğinde görme engelliler bir metropol kenti bile yönetebiliyorlar. Onların fark edilmeyen yetenekleri yanında işlerine olan sadakatleri ve kurallara olan bağlılıkları hayranlık vericidir” dedi.

 

 

YÜZDE 18.2’Sİ AVM’Yİ HİÇ GÖRMEDİ

Görme engellilerin %75.76’sının aylık gelirinin 0-500 TL arasında olduğunu da belirten Yrd. Doç. Dr. Arslan, şöyle devam etti: “Bu yüzyılda bu gelirle mutlu bir yaşam kurulamayacağını herkes bilir. Özel sektörün görme engellileri işe almamak için bahane üretmek yerine onları kucaklaması ve onlara istihdam yaratması gerekmektedir. Günümüzde istihdamda yer alamayan görme engelli birey ekonomik, duygusal, sosyal açıdan üç türlü baskıyla karşı karşıyadır.” Türkiye Görme Engelliler Derneği Batman Şubesi’ne kayıtlı 33 üye ile yapılan görüşmelerden elde edilen diğer verileri Yrd. Doç. Dr. Arslan şöyle özetliyor: “Görme engellilerin %30.30’u okula gönderilmemiş, bu nedenle okuma yazmaları yok. Sadece %24’24’ü düzenli bir işe sahip, geriye kalanların tamamı düzenli bir işten yoksun durumdadır. %84’ü evli olan görme engellilerin %60.61’inin 4 ila 10 arasında çocukları var. %60.6’sının ulaşılabilirlik ile ilgili şikâyetleri var. 78.8’i rehabilitasyon merkezlerinden faydalanamadıklarını ifade ediyor. %18.2’si hayatında hiç AVM’ye gitmemiş.”

Editör: TE Bilişim