“BATMAN’IN EN BÜYÜK SORUNLARINDAN”
Batman’da yaz mevsiminde kronik sorunların başını çeken havai fişek kullanımı her kesimden tepki toplarken, Batmanlı hukukçu Erkan Şenses ‘hava fişek’ kullanımının hukuki boyutunu değerlendirdi. Havai fişek sorununun son yıllarda kentleşme olgusuyla paralel bir biçimde büyüyen Batman’ın sorunlarından en büyüğü haline geldiğini belirten Şenses: “Neredeyse her etkinlik ve düğün bitiminde patlatılan havai fişeklerle çevrede oturan vatandaşlar rahatsız edilmekte, vatandaşların huzur ve sükun içinde yaşama hakları saldırıya uğramaktadır. Peki havai fişek kullanımı serbest midir? Düğün ve etkinlik sahipleri diledikleri saatte havai fişek patlatma hakkına sahip midir? Cevabımız elbette hayır olacaktır. Zira paylaşacağımız mevzuat bir yana kimse başkalarının huzur ve sükununu bozma hakkını kendinde göremez” dedi.

“KULLANIMI İZİNE TABİ”
Hava fişek kullanımıyla ilgili Bakanlığın yönetmeliğine dikkat çeken avukat Şenses, şöyle devam etti: “Mevzuata bakacak olursak, bu konudaki en önemli mevzuat Çevre ve Orman Bakanlığı’nca yayımlanan “Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi Ve Yönetimi Yönetmeliği”dir. Bu yönetmelik çevresel gürültüye maruz kalınması sonucu kişilerin huzur ve sükûnunun, beden ve ruh sağlığının bozulmaması için gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamak amacıyla çıkarılmıştır. Yönetmeliğin atıf yaptığı 6551 Sayılı Barut ve Patlayıcı Maddelerle Silah ve Teferruatı ve Av Malzemesinin İnhisardan Çıkarılması Hakkında Kanun’un 117. maddesine göre ise ‘Oyun ve eğlence aracı olan patlayıcı maddeler dışında şenlik ve işaret fişeklerinin kullanılması, bu işi bilen bir sorumlu gösterilerek yerel mülkiye amirinden izin alınmasına bağlıdır’. Yönetmeliğin çok hassas ve hassas kullanımlarla kastettiği yerler ikamet edilen konutlar olup dolayısıyla konutların yer aldığı bir bölgede havai fişek kullanımı yasaktır. Yönetmeliğin az hassas kullanımlar dediği durum ise şehir dışında bulunan düğün salonları gibi yerlerdir. Kanuna göre bu yerlerde de ancak mülki amirden izin alarak ve bu işi bilen bir sorumlu gösterilerek havai fişek patlatılabilir.”

“İDARİ PARA CEZASI UYGULANIYOR”
Kent merkezinde havai fişek kullanımı yasak olmasına rağmen yasağa uymayanların 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’nun 36. Maddesinin uygulanması gerektiğini hatırlatan Şenses: “Başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde gürültüye neden olan kişiye, 2018 yılı için 124 TL idari para cezası verilir. Havai fişek kullanımının bir ticari işletmenin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde işletme sahibi gerçek veya tüzel kişiye 2018 yılı için 2661 TL ile 13.344 TL arası idari para cezası uygulanacaktır. Ancak mevzuatı ve cezaları uygulamak dışında bir de havai fişekleri gece 24.00’de kullanmayı alışkanlık haline getiren düğün ve etkinlik sahiplerinin bilinçlendirilmesi önem kazanıyor. Zira başta da dediğimiz gibi kimse başkalarının huzur ve sükununu bozma hakkını kendinde göremez” diye konuştu. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim