PANEL BUGÜN
Kısa adı DİTAM olan Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi, bugün ‘demokrasi projesi’ kapsamında düzenleyecekleri panele Batman’daki sivil toplum örgütleri ile meslek odaları, Baro, Sendika ve sivil girişim temsilcilerini davet etti. DİTAM Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya ve Eşitlikçi ve Çoğulcu Demokrasi Ağı Proje Koordinatörü M. Lezgin Yalçın, bugün saat 13.30’da Grand Hasankeyf otelinde gerçekleştirecekleri ‘Eşitlikçi ve Çoğulcu Demokrasi Platformu’nda demokrasi ağını daha da güçlendirmeyi amaçlandığını bildirdi.
“KÜRT SORUNU ÇÖZÜM BEKLİYOR”
Çoğulcu Demokrasi Ağı Proje Koordinatörü M. Lezgin Yalçın, ülkede demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla yerleşmesinin önündeki en büyük engellerden birinin henüz çözülmeyen Kürt sorunun olduğuna dikkat çekti. Yalçın, şöyle konuştu; “Kürt sorununun çözülmeyişi ülke kaynaklarını tüketmekte, ülkenin gelecekteki ekonomik, siyasal, sosyal ve kültürel gelişimini ipotek altına almaktadır. 1980 askeri darbesinden sonra 30 yılı aşan antidemokratik yönetim anlayışı ve çatışmalı süreçte sivil toplum örgütleri de toplumsal rolünü yeterince üstlenememiştir. Özellikle Kürt sorunundan kaynaklı hak ihlalleri, yargısız infazlar, köy yakmalar, faili meçhuller ülkenin kanayan yarası olarak halen önemini korumaktadır.”
ÇALIŞMA KOMİSYONLARI KURULACAK
Bugün Batman’da yapılacak panel kapsamında sivil toplum örgütleri arasında çalışma komisyonlarının da kurulacağını belirten proje koordinatörü Yalçın, şöyle devam etti; “Türkiye’nin demokratikleşme ve barış sürecine katkı sunacak toplumsal diyaloglar ve deneyim paylaşımlarının yapılması, Barış sürecinde eşitlikçi ve demokratik politikalarının geliştirilmesi için sivil toplum rolünün arttırılması, Doğu ve Güneydoğu illerinde faaliyet yürüten STÖ'ler arasında “Çoğulcu ve Eşitlikçi Demokrasi Platformu"nun kurulması. Barışın Sürecini Yeniden Tesis ve Geliştirme Komisyonu ile Kültürel ve Azınlık Haklarını Geliştirme Komisyonu adı altında iki adet çalışma komisyonunun oluşturulması. STÖ-STÖ ve STÖ-Kamu Diyalog toplantılarının düzenlenmesi. Sosyal, siyasal ve kültürel politikalar için çözüm modellerinin geliştirilmesi. Bölgedeki STÖ'ler ile Ankara ve İstanbul'da bölgesel katılımlı STÖ’ler arası deneğim paylaşımı ve diyalog toplantılarının düzenlenmesi. Çalışma komisyonları ve Araştırma sonuçlarının hazırlanması ve yayınlanması.”

Editör: TE Bilişim