Art arda gelen istismar haberleriyle vicdanlar yaralandı hatta oluk oluk kanadı. Her geçen gün bir yenisi ile karşılaştığımız istismar davalarında adaletin yerini bulması ortak beklentimiz. Aslında istismar davalarında adaletin yerini bulmasını dilemektense bu  tip olayların hiç yaşanmaması en büyük temennimiz. Peki çocuklarımızı cinsel tacizden, istismardan korumak için ne yapmalıyız, çocuğa neler öğretmeliyiz ?

Cinsel istismar; çocuğun kendinden yaşça büyük bir yetişkin  veya  yaşıtları tarafından cinsel haz,  tatmin için suistimal edilmesidir. Taciz, tecavüz, cinsel içerikli sohbet, cinsel organına dokunma, öpme, okşama vb.şekilde  çocuğu ikna ederek ya da zorlayarak gerçekleştirilen tüm eylemler cinsel istismar kapsamında yer almaktadır.

Çocuklarımızı Cinsel İstismardan Nasıl Koruyabiliriz ?

Çocuklara tanıdık  veya yabancı  fark etmeksizin herhangi birisi onlara istemedikleri bir şekilde dokunduklarında veya kendilerine, başkalarına dokunmaları istenildiğinde hayır demeyi öğretmeliyiz. Çocuklara konuşmaya başladıkları yaşlarda  vücut bölümlerinin isimleri öğretilir. Tıpkı burun, göz, kulak gibi genital bölgelerinin de adları takma isim kullanmaksızın doğru isimleri ile öğretilmelidir.Takma isimler kullanmak çocuğun herhangi bir sorun yaşadığında yardım isterken anlaşılmamasına sebep olabilir.Bu bağlamda çocuğun doğru anlaşılabilmesi için özel bölgelerinin adlarının da  gerçek isimleriyle öğretilmesi gerekir

Çocuklara Kaç Yaşından İtibaren Mahremiyet Öğretilmeye Başlamalı ?

Çocuklara mahremiyet konusunda bilgi olabildiğince erken öğretilmelidir çünkü çocuklar her yaşta istismara maruz kalabilirler. Konuşmaya başladıkları 2 yaş civarı çocuklara özel bölgelerine dokununca ‘hayır’ demeleri gerektiği öğretilmelidir.

Çocuklara Mahremiyet Nasıl Öğretilmeli ?

Çocuklara vücut güvenliğinin somut cümlelerle anlatılması, çocukların  kavramaları  açısından daha sağlıklı olacaktır. Konu bağlamında örnek  bir konuşma olarak: Seninle  vücudun hakkında konuşmak istiyorum. Hepimizde olduğu gibi senin de vücudunda bazı özel bölgelerin var. Bunlar;  iç çamaşırın kapattı yerler. Buralara bazı kişiler dokunmak isteyebilir. Bu kişiler  tanıdığın, sevdiğin veya  hiç tanımadığın kişiler de olabilir. Güvenmediğin, tanımadığın ya da sevdiğin kişiler fark etmeksizin biri senin özel bölgene dokunmak istediğinde  hayır diyebilirsin. Sana bunun için kızmayız. Bazı kişiler bu kuralları bilmeden sana dokunmak isteyebilir ama sen kuralları bilirsen ve hayır dokunamazsın  dersen problem çıkmaz.Eğer böyle bir olay yaşarsan ve bunu bize anlatırsan biz hem seni koruyabilir hem de o kişiye güvenlik kurallarını hatırlatabiliriz.Bu şekilde bir konuşma yaparak çocuğu korkutmamak ve kimsenin  cezalandırılmayacağını düşündürtmek önemli.Maalesef çocuklarının yaşadığı istismarın faili çoğu kez yakın çevresinden, tanıdığı kişiler tarafından gerçekleştiriliyor ve çocuklar konuşarak istismarı gerçekleştiren kişiye zarar gelmesinden korkabiliyor bu bağlamda kimsenin cezalandırılmayacağı mesajının verilmesi çocuğun böyle bir olay yaşadığında konuşabilmesi açısından önemlidir.

Çocuklar Ve Yetişkinler Arası Fiziksel Temasta Sınırlar Olmalı

Ebeveynlerin  ve çocuğun etrafındaki diğer yetişkinlerin çocuğun vücut sınırlarına saygılı davranması oldukça önemli. Çocuğa sormadan ve itirazını önemsemeden çocuklara istediğimiz gibi dokunmamalıyız. Çocuğun rızası olmaksızın sarılmak, öpmek, mıncıklamak, gıdıklamak gibi davranışlar istismar içermese de çocuğun kendi vücudunda yeterli hükmü olmadığı düşüncesine neden olabilir ve çocuk istismara daha kırılgan olabilir.Çocuk böyle durumlarla sık karşılaştığı zaman hayır deme,  karşı çıkma ve kendini savunma gücünü kaybeder.

Çocuğa İyi Dokunuş Ve Kötü Dokunuş Farkını Öğretmemiz Gerekir

En kısa tabir ile çocuğu güvende ve rahat hissettiren dokunuşlara iyi dokunuşlar ve çocuğun hoşlanmadığı, rahatsız olduğu her dokunuş ise  kötü dokunuş olarak tanımlanır. Çocuğa kavramları somutlaştıran örnekler vererek, kötü dokunuşa maruz kaldığı zaman hayır diyerek bulunduğu ortamdan uzaklaşmasını ve güvendiği bir yetişkinin yanına gitmesi şeklinde bir eylem planı oluşturulabilir.

Çocuğa Vücut Sırlarının Olması Gerektiğini Öğretmeliyiz

İstismar durumlarında genellikle çocuklar bu bir oyun şeklinde kandırılır, bu aramızda bir sır olarak kalsın, eğer paylaşırsan bir daha oynamayız tarzında söylemlerle susturulurlar. Çocuklarımıza diğer insanlarla aramızda sırlar olabileceğini, bunun son derece doğal bir şey olduğunu ama bedenle ilgili durumlarda sırlarını olamayacağını bu tarz durumlarla ilgili her şeyin ebeveynlerle paylaşılması gerektiğini anlatmalıyız.

Çocuğa Her Durumda Yanında Olacağımızı Hissettirmeliyiz

Başına ne gelirse gelsin her durumda ailesinin yanında olacağını ve onu koruyacağını bilmek çocuk için en güvende hissettiren unsurlardan biridir. Unutmayın ki dünyaya getirdiğimiz çocukları korumak bizim boynumuzun borcu ve tabii onları korumak kadar bilinçli yetiştirmekte. Biz bilinçli ebeveynler olarak çocuklarımızı da bilinçli yetiştirelim ki ne istismara maruz kalsınlar ne de istismar eden olsunlar.

Editör: TE Bilişim