* Kuraklığın bu yıl bölgeyi kasıp kavurduğunu belirten TZOB yönetim kurulu üyesi ve Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, “Batman ve yöresinde 170 bin ton mısır üretiminin gerçekleştirilmesi bir rekordur. Mısır artık çiftçilerin yeni umudu oldu“ dedi.

 

MISIR ÜRETİMİNDE REKOR

Bu yıl kuralığın hububatta verimi etkilediği Batman ve yöresinde, çiftçilerin mısıra ilgi göstermesiyle rekoltede patlama yaşandı. Önceki yıllarda 10 bin ton miktarında mısır üretimi yapılmadığı Batman’da, bu yıl çiftçinin alternatif ürünlerinden mısıra yönlenmesiyle rekolte 170 bin tona ulaştı. Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş çiftçilerin zorunlu olarak mısıra yöneldiğini söyledi. Aydiş sözlerini şöyle sürdürdü: “Buğday, arpa ve mercimekten umduğunu bulamayan üreticiler ikinci ürün olarak mısırı tercih etti. Mısır tercihi çiftçiyi mutlu etti. Mısır da olmasaydı, çiftçi perişan olacaktı..430 Ytl’lik başfiyatı normal değerlendiriyoruz. Çiftçilerimiz ürünlerini teslim sırasında bazı sorunlar yaşanıyor. TMO’nun  sorunlara el atacağına inanıyoruz.”

 

BİÇERDÖVER İLK KEZ MISIR BİÇTİ

Kurak geçen mevsim yüzünden bu yıl tarlaya giremeyen biçerdöverler, Batman’da ilk kez mısır biçti. Mısır ekicilerinden Kazım Arıca, 400 dönümlük alana mısır ektiğini söyledi. Verimin beklenenin üzerinde olduğunu belirten Arıca “Bu yıl diğer hububat çeşitlerinde umduğumuzu bulamadık. Kuraklık bize pahalıya mal oldu. İkinci ürün olarak ektiğimiz mısır biraz olsun sıkıntılarımıza çare olacak. Fiyatları da normal karşılıyoruz. En azından TMO’nun  uyguladığı fiyat anlayışıyla mısırın tüccarlara gitmesini önlemiş oldu.“ dedi. Öte yandan Batman ve yöresini Çukurova bölgesinden gelen 50 biçerdöver hasada başladı. Bazı üreticiler, biçerdöver kiralamak için sıraya girdi.

 

Editör: TE Bilişim