*Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) hububat fiyatlarına yaptığı artış, çiftçiyi harekete geçirdi. TMO, geçen hafta buğdayda 400 lira, arpada ise 200 lira fiyat güncellemesine giderek serbest piyasayı yakalamış oldu.

“TMO’NUN VERDİĞİ FİYAT PİYASANIN ÜSTÜNDE”
Buğday hasadında sona doğru gelinen Batman Ovası’nda bazı çiftçiler hemen ürününü nakite çevirip piyasaya sattı. Bazı hububat üreticileri ise fiyat yükselir diye buğdayı stokladı. Sezon başında buğdayda açıklanan tonda 6 bin 50 lira ve 1000 lira prim desteği ile arpada 5 bin 500 lira ve 500 lira prim desteği fiyatları piyasanın altına almıştı. TMO, geçen hafta buğdayda 400 lira, arpada ise 200 lira fiyat güncellemesine giderek serbest piyasayı yakalamış oldu. Prim desteğiyle TMO’nun verdiği fiyatın piyasanın üstünde olduğunu belirten Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, “Batman ovasında buğday hasadı bayram sonrası tamamlanacak. Çiftçinin bu fiyatlardan sonra TMO’ya yöneleceğini düşünüyorum” dedi.

“TMO DOĞRU BİR KARAR ALDI”
TMO’nun fiyat artışına giderek doğru bir karar aldığını belirten Aydiş, şöyle devam etti; “Yaklaşık 10 gündür hububat hasadının sürdüğü Batman’da, ilk günlerde bazı üreticiler belki hemen ürününü nakite çevirip piyasaya sattı. Ancak şu anda buğdayın artık piyasaya değil, Toprak Mahsulleri Ofisi’ne gitmesi hedefleniyor. Harman zamanında yüklü şekilde piyasaya mal çıkarsa, fiyat istikrarı sağlanmıyor. TMO, 1 Eylül’e kadar ürün alacağını belirtti. Hasatla birlikte ürünlerin bir bölümü lisanslı depolara da gitmişti. Şu ana kadar TMO’da beklenilen satış olmamıştı. Buğdayda iyi bir sezon bekliyoruz. Batman Ovası’nda havaların ısınmasıyla hasat daha da hızlanacak. Hububat üreticilerine bereketli bir sezon diliyoruz.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim