*Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım fiyatının zamanında açıklamamasının çiftçiyi sevindirmediğini  söyleyen Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, “Çiftçi her şeyden önce ton başına 800 TL+prim istiyordu. 725 TL fiyat üreticiyi tatmin etmedi. Kazanan yine tüccar oldu” dedi.

MISIRA TON BAŞINA 725 TL

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) bu yıl için mısıra biçtiği alım fiyatı ton başına 725 lira. Mısır üreticisinin beklentisinin gerçekleşmediğini belirten Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, “Bölgemizden çok, Çukurova’daki mısır üreticisi zor durumda kaldı. Yöremizde iki hafta önce mısır hasadına başlanıldı. Ancak TMO zamanında fiyatı açıklamayınca tüccarlar, mısırı ucuza topladı. Çiftçi bir yerde mağdur oldu. Çiftçinin desteklenmesi gerekiyor. Bu yıl girdi fiyatlarındaki artıştan ötürü mısır da maliyet ton başına 670 TL olarak hesaplanıyor. Üreticinin beklentisi 750 ila 800 liraydı” diye konuştu. Devamı

MALİYETLER YÜKSELDİ

Geçen yıl 900 TL’ye alınan taban gübresinin bu yılki fiyatının 1200 TL olduğuna dikkat çeken Başkan Aydiş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Piyasayı düzenlemesi beklenen TMO, maalesef zamanında harekete geçmiyor. Ürünü de diğer hububat çeşitlerinde olduğu gibi tüccar topluyor. Bu yıl üretimde beklenenin üzerinde bir rekolte gerçekleşti. Batman’da depo sorunu yok. Üreticiler randevu sistemi ile ürününü TMO’ya teslim ediyor. TMO, üreticiye 10 gün ila 1 ay içerisinde ödeme koşulları sunuyor. Alımların daha seri bir şekilde hızlandırılmasını bekliyoruz. Paraya ihtiyacı olan çiftçi yine de tercihini TMO’dan kullanıyor.”

Editör: TE Bilişim