DERE KENARINDA CAMİ
41 Yıl önce İluh deresi kenarında ibadete açılan Hürriyet mahallesindeki dergah cami, 2006 yılındaki sel felaketinde büyük tahribatla karşılaşmıştı. 300 kişi kapasiteli iki katlı camide 18 yıldır imamlık yapan Hamit Ergin; “1974’te İluh deresi kenarında yapılan ibadet evimize maalesef ek ilaveler yapamadığımız gibi minare de kazandıramıyoruz. İluh deresinin ıslahı söz konusu. Önümüzdeki süreçte şayet dere ıslah edilirse, ibadet evimizin dere yatağından kalkması da gündemde” diye konuştu.
SEL FELAKETİNDE HASAR GÖRDÜ
2006 Yılındaki sel felaketinde İluh deresinin taşıması sonucu ibadet evindeki önemli dini bilgileri içeren kitapların hasar gördüğünü belirten Hamit Ergin, şöyle devam etti; “Zengin bir kütüphanemiz vardı. Sel suları nedeniyle kütüphanede bir kamyon dolusu kitabı kurtaramadık. O dini kitapları mecburiyetten yere gömdük. Bir kısmını da yakmak zorunda kalmıştık. Ayrıca el yazma Kuran’ı Kerimleri de Konya Devlet kütüphanesine teslim ettik. O önemli eserler bir daha da bize ulaştırılmadı.”
DERE YATAĞINDAKİ TEK CAMİ
İluh deresi yatağında tek ibadet evininin Dergah camii olduğunu söyleyen imam Ergin; “Dereye yakın bir mesafede olan belki de kentin tek ibadet eviyiz. Yıllardır İluh deresinin ıslah edileceği söyleniliyor ama süre de uzayınca camimize ek bölümler kazandırmak istiyoruz. Batman’ın eski camileri arasında yer alan Dergah camisinde minarenin olmaması ciddi bir eksikliktir. Kentsel dönüşüm projesi kapsamında İluh deresinin ıslah çalışmalarını beklediğimiz için caminin kapasitesini büyütemiyoruz” dedi. 
Editör: TE Bilişim