*2 Mart 1984’te yola çıkarken Batman Çağdaş’ın kurucusu ağabeyimiz merhum Enver Arslan, “Bu gazete Batman’ın gözü, kulağı ve dili olmalı” dedi ve gazetenin adının üstüne bu ibareyi bıraktık…

*35 Yıldır bu anlayışla gazetecilik yapmaya çalışıyoruz. Elbet gazeteciliğin birçok ilkesi bizim de en temel ilkelerimiz; bir kere doğru haber vermek en temel ilkemiz…

ÇAĞDAŞ, ZOR GÜNLERDEN GEÇTİ

Her şeyden önce doğru haberi verebilmek için cesur olmak gerekiyor.

Geride kalan 34 yıla dönüp arkamıza baktığımızda gerçekten zor günler geçirdiğimizi hatırlıyorum.

Okurlarından başka destek beklemeyen ve amaçları sadece gazetecilik yapmak olan küçük ama yürekli bir ekiptir Batman Çağdaş.…

O zor günleri aşan Batman’ın ilk günlük gazetesi 9726’ıncı sayısıyla bugün 35’inci yıla ‘merhaba’ diyor.…

Geçen 34 yıllık sürede her şeye rağmen hep dik duran Batman Çağdaş o günlerden bugünlere başarıyla geldi.

35 Yıldır aralıksız sizlere doğru haber vermenin gayretindeyiz.

Hep arkadaşlarıma ve genç gazetecilere söylediğim bir söz var.

Sözün gerçek sahibinin kim olduğunu bilmiyorum ama çok seviyorum;

'Gazeteciyle korkmayacaksın. Korkuyorsan gazeteci olmayacaksın...'

Evet, Batman Çağdaş’ta korkmadan gazetecilik yapan sizin evlatlarınız, kardeşleriniz, yeğenleriniz…

O genç insanlara destek olun.…

Çünkü bu şehrin, yurttaş gazetecilik yapan Batman Çağdaş’a ihtiyacı var.

“DOĞRUDAN VE BATMAN’DAN YANAYIZ”

Ben 40 yıllık meslek hayatımda hiç bir zaman 'tarafım' demedim.

Ben hep doğrudan yana taraf oldum.

Doğru bildiklerimi yazdım.

Ona buna yaranmak adına inanmadığım şeyi, hiç yazmadım.

Doğrudan ve Batman’dan yana tarafız…

Ezilenden, çalışandan yana tarafız…

Yönetilenlerin sesiyiz…

Kimseye diyet borcumuz yok.

Eğilmeden, bükülmeden gazetecilik yapıyoruz...

Bizi herkes “gazeteci” olarak bilir…

Kimseye yaranma gibi bir derdimiz yok…

Nerede bir yanlış görürsek, gazetecilik meslek ilkeleri içerisinde haberimizi yapıyoruz, yorumumuzu yazıyoruz…

BATMAN ÇAĞDAŞ’IN FARKI!..

Bizim yaptığımız herkesin takip ettiği bir toplantıda önemli ayrıntıları bulup manşete çıkarmak. Bir de yurttaş gazetecilik gereği sokağın nabzını tutmak.

İşte Batman Çağdaş farkı burada ortaya çıkıyor.

Batman Çağdaş’ın deneyimli habercileri bu ayrıntıyı görebiliyor…

Allah’a şükürler olsun ki “Batman’ın gözü, kulağı, dili” gazete” iddiasıyla yola çıktığımız ilk günden bu yana hiç kimseye bağlı olmadan bugüne kadar geldik.

Her manşetimizi kimseye sormadan, kimseden talimat almadan, yazı işlerinde birbirimize danışarak atıyoruz.

Gazeteciliği birilerine yaranmak için yapmıyoruz.

Bu mesleği bir güç ve çıkar aracı olarak kullanmadık, kullanmayacağız.

Bizim tek derdimiz iyi gazetecilik yapmak…

Eksikliklerimiz yok mu?

Elbet var…

Hata yapmıyor muyuz?

Elbet yapıyoruz…

BİZ BU ŞEHRİ SEVİYORUZ

Bizim kaderimiz işte budur.

Kimi eleştirsek, geçmişte verdiğimiz destekler unutularak, maalesef zaman zaman hedef de olabiliyoruz.

Bu gazetenin 34 yılı aşan yayın hayatı ortadadır.

Çok şükür hiçbir siyasi partiye, hiçbir siyasi kişiye bağlılığımız olmamıştır.

Bugün övdüğümüzü, yarın yanlışını gördüğümüzde çok rahatça eleştirebiliyoruz.

Veya tam tersi.

Bugün eleştirdiğimizi yarın iyi bir iş yaptığında alkışlayabiliyoruz.

Bizim yayınlarımızdaki ölçümüz temel gazetecilik ilkeleridir, Allah korkusudur.

Biz bu şehri seviyoruz ve bu sevgiyle işimizi en güzel şekilde yapmaya çalışıyoruz.

Haberimizde, yorumumuzda bir yanlış yok. Bu gazete yayın hayatına başlayalı 34 yılı aştı…

35 Yıldır bu şehirde gazetecilik adına doğru şeyler yaptığımıza inanıyoruz…

Bizim gazetecilik dışında bir işimiz yok…

*********

BİRAZ DA NOSTALJİ

Batman Çağdaş’ın 204 gündür yayınladığı “Batman’ın Fotoromanı” köşesi petrol şehrinin dününü tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor. Bugün değerli meslektaşlarımızın Çağdaş’ın 35’inci yıl değerlendirmeleri nedeniyle bu köşe yerine; 40 yıllık meslek hayatımda röportaj yaptığım ve aramızda olmayan bazı simalarla zaman tüneline yolculuktan bazı kesitleri sizlerle paylaşmayı bir görev biliyorum…

YIL 1988. Dönemin eski Tarım ve İçişleri Bakanı merhum Korkut Özal’la Türkiye Petrolleri Kristal Park’ta, 80 ve 90’lı yıllarında siyasete damgasını vuran Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’lı yılları konuşmuştuk. O konuşmalar, yazılı basının da manşetlerine çıkmıştı. Kısa bir dönem TP Genel Müdürlüğü’nü de yapan Korkut Özal, sorularımızı içtenlikle yanıtlamıştı.

YIL 1990. Batman eski Belediye Başkanı Ataullah Hamidi, Belediye sarayını tamamlamıştı. Açılışa davet ettiği Cumhurbaşkanı merhum Özal’a karşılama töreni için yapılan hazırlıkları, Batman Çağdaş’ın Gülistan caddesindeki eski idare bürosunda açıkladığı andan bir kare.

YIL 1994. Eski siyasetçilerden Ekrem Direkçi, Belediye seçimlerine Demokrat Parti’den katılmıştı. Direkçi, 16. Cadde de açtığı seçim lokalinde genç bir ekiple katıldığı seçimler için iddalı konuşmuştu. Sempatik aday Direkçi, Batman’a DP Genel Başkanı Aydın Menderes’i de davet etmişti. Direkçi’nin söylemleri o dönem de yankı bulmuştu.

YIL 1995. Refahyol’dan Batman Belediye Başkanlığı’na seçilen merhum Salih Gök, yerel basını önemseyen yöneticiydi. Batman’ın ilk günlük gazetesi Çağdaş’ın Gülistan caddesindeki bürosuna konuk olan Başkan Gök, elindeki telsizle çalışmaları yakından takip ederken, objektiflerimize de böyle yansımıştı.

YIL 1997. Uzun yıllar eski Tekel caddesi olarak bilinen Gülistan caddesinde yayın hayatını sürdüren Batman Çağdaş, Vali Necati Develioğlu döneminde bombalı saldırıya maruz kalmıştı. Gazetenin kapalı olduğu geç saatlerde atılan ses bombası, gazetenin idare bölümünde hasara yol açmıştı. Olaydan sonra eski Vali Develioğlu, ‘geçmiş olsun’ ziyaretine gelmişti.

YIL 1998. Muğla Marmaris Kaymakamlığından Batman Valiliğine atanan Temel Koçaklar, ilk ziyaret ettiği gazete Batman Çağdaş’tı. Beraberinde dönemin eski Emniyet Müdürü merhum Öztürk Şimşek de yer aldığı Vali Koçaklar, 1.5 yıl görev yaptığı Batman’dan komşu il Mardin’e atanmıştı.

YIL 1999. CHP Batman Milletvekili adayı Eşref Tarhan, dönemin İl Başkanı Necati Demirhan ve beraberindeki heyetle ziyaret ettikleri Batman Çağdaş’a, projelerini anlatmıştı. Çağdaş ekibi, eski politikacı Tarhan ve beraberindeki partilileri ağırlarken, yine 2 Mart’ta yıldönümünü kutlayan Batman’ın ilk günlük gazetesinin bürosu çiçek bahçesine dönüşmüştü.

YIL 1999. Saadet Partisi’nden ikinci kez katıldığı Milletvekili seçiminde kıl payı ile seçilemeyen ve yerine DYP eski Milletvekili Burhan İsen TBMM yolunu tutunca; Batman eski Milletvekili Musa Okçu, yerel medya turu düzenlemişti. Okçu, hakkını arayacağını açıklamıştı.

YIL 2000. Hürriyet Gazetesi ekonomi yazarlarından Erdal Sağlam, petrol şehrinin ekonomisine yönelik çarpıcı değerlendirmesi yaygın medyada yankı bulmuştu. Bir dönemler ekonomide yıldızı parlayan şehirler arasında yer alan Batman, ekonomi yazarı Sağlam’ın dikkatinden kaçmamıştı. Hürriyet Ankara bürosunda Sağlam’la ekonomi üzerine konuşmuştuk.

YIL 2000. Dönemin Batman Valisi İsa Parlak, Batman’ın ilk günlük gazetesine konuk olmuştu. Gazetenin baskı tesisleri gezen Vali Parlak, petrol şehrinin yerel medyasından övgüyle söz etmişti. Batman Çağdaş’ın emektar personeli ile eski Vali Parlak’tan geride bu kare kaldı…