**Teknolojinin hızlı gelişimi, bazı mesleklerin kaybolmasına  neden oluyor. El emeği, bilek gücü işçilik ve titizlik isteyen demircilik, haddad da kaybolmaya yüz tutan meslekler arasına giriyor.

**41 Yıldır Batman’da sıcak demircilik yapan Mehmet Zeki Demirci; “Yıllarım sıcak demircilikle geçti. Bir dönemler gözde meslek olan haddadlık ekonomik şartların bir sonucu olarak tarih olacak” dedi.

41 YILLIK SICAK DEMİRCİ USTASI

Dokumacılık ve nalbantlık gibi bir zamanların gözde mesleği olan sıcak demircilik de kaybolmaya yüz tutan meslekler arasında yerini alıyor. El emeği, bilek gücü ile icra edilen ince işçilik ve titizlik isteyen demircilik artık tarihe karışıyor.  Batman’da 1974 yılından beri sıcak demirci ustalığı yapan Mehmet Zeki Demirci, demirciliğe başlerken kentte 40’a yakın demirci ustasının bulunduğunu, ancak teknolojinin gelişimi ile birlikte mesleğin yok olmayla karşı karşıya kaldığını belirtti. Demirci; “500 Bin nufüslu Batman’da 3 demirci ustası kaldık” dedi.

“ÖNCELLİKLİ TERCİHİZ”

42 Yıldır mesleğini sürdürdüğünü ifade eden 6 çocuk babası demirci ustası Demirci; “Tırmıktan orağa, kazmadan baltaya, pulluktan kesere kadar tarım ve inşaat aletlerinin bir bölümünü yapıyoruz. Zor bir meslek olduğu için çocuklarımdan biri mesleğime ilgi gösterdi. Körleşen malzemeleri bileyliyoruz. Vatandaş işini görmek için ucuzu tercih ediyor. Ekonomik gücümüz olmadığından seri üretime geçemiyoruz. Mesleğimden emekli oldum. Fakat hobi diye tutkunu olduğum haddadlığı bırakamıyorum. Böyle devam ederse bu mesleğin yaşaması da zor. Oysa geçmişin vazgeçilmez mesleklerinden biri olan sıcak işçiliğin yaşatılması gerekiyor” diye konuştu. (Muhammed Seven) 

Editör: TE Bilişim