İnsanı cinsini, diğer canlılardan ayıran temel özelliği beynidir. Beyin geçmişi hatırlar, geleceği hayal eder; geçmişi hatırlayarak analiz yapar, hayal ederek, geleceği kurgular.

Yaşayanlarının bir kısmının, tüm tarihini yaşadığı istisna bir şehirdir Batman. Birçoğumuz, şehrin geçmişini düşündüğünde, ilk günlerinden son günlerine muhteşem, kesitleri hatırlayabilir. İluh’un kerpiç evlerini, Çarşı mahallesinin ‘İluh’ ile  ‘Site’ arası ekonomik, sosyal, kültürel, köprü olmuş halini; Ankaralı ‘Ankara Bakkaliyesi’ni, ‘kıvırcıkları’ Dayı’nın ‘örnek pastanesi’ni, ilk çok katlı apartman olan ‘Çubuk apartmanı’nın yükseliş heyecanını;  Beyaz sarayı, istasyon bahçesini,  farklı kültürlerin yaşam coşkusunu, bu kültürlerin örnek insanlarının etkili sözlerini, davranışlarını,  değerleriyle canlandırabiliriz beyinlerimizde. İstekli göçün uyum arzusunun yaratığı yumuşaklığı, zorunlu göçün barındırdığı negatif enerjinin isyan ve direnişini, şehrin merkez çapından dışa doğru giderken, hissedebilir, görebiliriz.

Batmanın ilk kuşağının, kentin anılarını ve bir anlamda tarihini kaydetmiş hafızaları, beyinleri, hatası daha az, yanlışsız bir geleceği kurgulamada önemlidir.

Beynimiz dışında, bu tarihin en önemli anlarını, günlük kaydedip, muhafaza ederek ileriye taşıyan, bir başka önemli varlık-kurum kentimizin gazeteleridirler.  Onlar, yaşanan olayların anlarını olduğu gibi, özellikleriyle kaydedip aktardıkları vakit, kamuoyunu aydınlattıkları gibi, geçmişin doğru analizine yardımcı olacak delilleri depolayarak, geleceğin daha renkli, daha doğru, daha adil, daha paylaşımcı, daha refah, daha güzel olması konusunda hayallerimize neden olur ve düşündürürler.

Bu gazetelerin başlıcalarından birisi de Batman Çağdaş Gazetesi’dir.

Yaşanan anda öneminin yeterince farkında değilsek bile, arşivlerine baktığınızda,  ‘Batman Çağdaş’ın ne kadar bilgiyi, belgeyi, hayali, düşünceyi açıklayıp, geleceğe aktardığını;  Batman’ın ve Batmanlıların hayatlarında beyinlerimizin kapasitesi üstünde bir hafızaya sahip olduğunu göreceksiniz. İşte bu bakış, bu görüş,  gazetenin önemini güçlü bir şekilde okuyucuya hissettirir.

İster beyninize başvurun ister arşivlerine Batman Çağdaş’ın tarihine baktığınızda, tıpkı Batman gibi, tıpkı Batmanlılar gibi, gün be gün nasıl geliştiğini, göreceksiniz. Bu gelişme elbette tüm çalışanlarının, emekçilerinin, okuyucularının eseridir, ama  ‘çalışan sahipleri’ sevgili arkadaşlarım Enver ve Arif’in ve onların bu gazeteleriyle büyüyen ‘gazete çalışanı çocukları’nın payı çok daha büyüktür. Her ödülde emekleri, düşünceleri, ifadeleri, fotoğrafları var. Bunlarla besledikleri her ödül, hak edilmiş, yakışan ödüldür.

Birde biz okuyucularına hizmet sunarken, gönüllerimizin verdiği görünmez ödülleri var.

Keşke.

Evet, keşke, Batman Çağdaş, sahipleri ve çalışanları, ilk çıkış gününden bugüne devam eden yaşam hattında, iktidar olanlar ile olmak isteyenlerin baskılarını görmeseydiler, hissetmeseydiler. Eminim  bu resim daha renkli, bu senfoni daha çok duygulu ve dolaysıyla çok daha doğru, haklı ve etkileyici  bir çizgi olurdu.

Doğum günün kutlu olsun Batman Çağdaş.

Sonsuz yaşa.

Editör: TE Bilişim