*Batman’da 100 bin küçük ve büyük başhayvan için ithal Arpanın tek seçenekleri olduğunu söyleyen besiciler, “Ayda 9 bin ton ithal Arpa talebimizi karşılamıyor. Bu rakamın 15 bin tona çıkarılmasını istiyoruz. Piyasada yem fiyatının yanına yanaşamıyoruz. Mecburiyetten ithal arpaya sarıldık” diye konuştular.

PİYASADA YEM FİYATI ARTINCA

Kurak bir mevsiminin geride kalmasıyla zor günler geçiren hububat ekicisinin gözü ‘kuraklık destek’ primine çevrilirken, sanayi yeminde fiyatlar besiciyi zora soktu. Mersin’den kamyonlarla Batman TMO Şube Müdürlüğü’ne getirilen ithal Arpayı almak için araçlarıyla kuyruğa giren besiciler, ayda 9 bin ton ürün 15 bin tona çıkarılmasının gerektiğini söylediler. Buğday da olduğu gibi Arpa’da da yaşanan verim kaybı yüzünden ithal Arpa’nın tek umutları haline geldiğini belirten bazı besiciler, “50 Kiloluk yem fiyatı 140 lira. Yem yerine aldığımız ithal Arpanın tonu ise 2000 lira. Mecburiyetten ithal Arpaya yöneldik” dediler.

BESİCİLER; “AYDA 9 BİN TON ÜRÜN YETMİYOR”

Batmanlı besiciler, şunları kaydettiler: “İki aydır Mersin limanından Batman TMO’ya getirilen ithal Arpa’nın ayda 9 bin tonla sınırlı tutulması bizi zorda bırakıyor. İthal Arpa yeterli gelmeyince, piyasadaki yemi pahalı fiyattan almak zorunda kalıyoruz. Hayvan beslemekte sıkıntı yaşıyoruz. Bazen yem ve arpa bulmayınca hayvanları kesime gönderiyoruz. Batman’a ayda en azından 15 bin ton ithal arpa imkanı sağlanmalı. Bizim yem bulmakta güçlük çektiğimiz için hayvanları kesime göndermemiz, et fiyatının önümüzdeki yılın artması anlamını taşıyor. Zorluk çeken yetiştirici nasıl hayvan beslesin?” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim