** Petrol kentinin ilk hamamı ise 2. Caddedeki Hürmüzler Pasajı ile Vakıf Bank Şubesi’ni bir birine bağlayan ara sokaktaydı. 65 Yıllık iki eski otele komşu olan ilk hamam, 1986’da kapandı.

İLÇE DÖNEMİNİN KAYMAKAMLIK BİNASI
Batman Çağdaş, petrol şehrinin dününe ışık tutmaya devam ediyor. Batman’ın ilçe dönemindeki o eski hizmet binaları bir bir tarih oldu. Batman’ın ilk kaymakamlarından Altay Kancaal’ın görev yaptığı 1958 ile 1962 yılları arasında iki katlı büronun bulunduğu güzergahta hala esnaflık yapan eski simalar, ilçe dönemindeki ilk Kaymakamlık binasının hizmet verdiği dönemi unutmuyor. Binanın bir bölümünün merhum babası Halil Manap’a ait olduğunu söyleyen Batman eski Milli Eğitim Müdür Yardımcısı ve emekli eğitimci Süleyman Manap: “O iki katlı binada bizim de hissemiz vardı. Merhum babam hissemizi daha sonradan sattı. İlkokulu yeni bitirmiştim. Babam kutsal topraklardan gelmişti. Hicaz’daki elbiseler üzerindeydi. 1960 Muhtırası da o dönem olmuştu. Giyiminden ötürü babam gözaltına alınmıştı. Hissedarımız merhum Tahir Demir, binamızda oturan Kaymakama çıkıp babamı serbest bıraktırmıştı. O dönemler bina kerpiçtendi, sonradan otele dönüştürüldü. Biz de hissemizi birkaç yıl önceden sattık” dedi.

KAYMAKAM O BİNAYI ANLATIYOR
Batman’ın ilk Kaymakamlarından Altay Kancaal, Giresun’un Alucra ilçesinden geldiği petrol kentinde görev yaptığı toprak damlı iki katlı binayı şöyle özetlemiş: “Kaymakamlık binası olarak o dönemler toprak damlı iki katta görev yapmıştım. Adliye binası da aynı sokakta tek katlı toprak damlı eski bir binadaydı. İluh’ta daha önce nahiye varmış. Batman, ilçe olunca ilk Kaymakam olarak görev yaptım. İki katlı bina yakınında Ulu Cami vardı, bir de etrafta birkaç işyeri. İluh tepesi ise bize 1 kilometre uzaklıktaydı. Kaymakamlık binasına girince iki basamakta makam odam, solda jandarma odası, üst katta ise Mal Müdürü var. Bina berbattı. TPAO’dan aldığımız masa ve sandalyelerle kaymakamlık binasının eksikliklerini gidermiştik.”

BELEDİYE BİNASI MEYDANDAYDI
Batman Belediyesi’nin ilk katibi eski politikacılardan Abdurrahman Ekmen, 1955’te belde olan Batman’ın belediyesinin bir süre Cumhuriyet meydanında hizmet verdiğine dikkat çekti. Öncü Eczanesinin bulunduğu iş merkezinde 1965 yılına kadar yerel yönetimin hizmet verdiğine işaret eden Ekmen, şunları kaydetti: “1955’te TPAO’da çalıştım. 1,5 Yıl süreyle hizmet verdikten sonra askere gittim. Dönüşümde 27 Mayıs 1960 muhtırası oldu. 1962 Yılında Batman Belediyesi’ne katip olarak girdim. Katipliğin yanı sıra tahakkuk memurluğu da yaptım. Batman’ın ilk belediye başkanı merhum Sait Ramanlı’ydı. Belediye, 1965’ten sonra şimdiki iş merkezinin bulunduğu yerde modern bir bina yaptı. Cumhuriyet meydanındaki bina da oraya yerleşmişti.”

İLK HAMAM 1986’YA KADAR HİZMET VERDİ
Batman’ın ilçe dönemindeki ilk hamamı 2. Caddedeki Hürmüzler Pasajına komşuydu. 1986 Yılına kadar Hayri Vural’ın işletmeciliğini yaptığı Kent Hamamı, hala hizmette olan Nur Palas ile Sason Palas otellerine komşuydu. Eski Vakıfbank Şubesi ile Hürmüzler Pasajının birleştirdiği ve adına Hamam sokağı denilen Batman’ın ilk hamamına ise alternatif olan Gök Taksi ile Lale Camisine yakın yerde de Siirtli Vural ailesi ikinci hamamı açmıştı. Son yıllarda saunaların artmasıyla Batman’ın eski iki hamamı da kapatılarak işyerlerine dönüştürüldü. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim