DERECEYE GİRMEK İÇİN
Hürriyet Gazetesi’nin ‘Altın Mikrofon’ ödülünü 1968 yılında Batman’a getiren Solist İlhan Telli, 77 yaşında yaşama veda etti. Altın mikrofon yarışması o dönemlerin en önemli müzik olayı idi. Türkiye’nin ‘Müzik Oscar’ı gibiydi. Ülkenin tanınmış müzik orkestraları o büyük yarışmaya katılırlardı. Solis İlhan Telli, 1966 ve 67 yıllarında yarışmayı kaybettiklerinde eksikliklerini gözden geçirdiklerini şöyle anlatıyor: “Şapkamızı önümüze koyduk. Kılık-kıyafette biraz dalavere çevirmek lazım dedik. Çünkü seyircinin efendi, düzgün kıyafetten hoşlanmadığınızı anlamıştık. Saçlarım zaten erken dökülmüştü. Uzun saçlı bir peruk taktım, bıyık bıraktım. Korse takarak göbeğimi sakladım, uzun topuklu çizmeler giydim, filinta gibi oldum. Görünüşüm o kadar değişmişti ki, yarışma turnesinin Diyarbakır ayağında 7 yaşındaki oğlum bile beni tanıyamadı; ‘Bu adam benim babam değil’ dedi.”

“ANKARA’DA ALKIŞLANDIK”
İlhan Telli, başkent Ankara’da orkestralarının büyük bir ilgiyle karşılaştığını şöyle özetliyor: “Kızılay’da modern Palas otelinde kalıyoruz. Bir genç yanıma yaklaştı, başladı konuşmaya; ‘Abi, yahu o ne biçim güzel şarkı. Sen daha önce nerelerdeydin’ dedi. Kendisine ‘Bu orkestra kuruldu, kurulalı buradayım’ dedim. ‘Yok abi, ben bilmez miyim. Ben sizin orkestranın seceresini birilim. Geçen yıl bir adam vardı; saçı yok, göbek bu kadar. Senin o adama benzer bir gram yanın yok.’ Çocuk beni, bana anlatıyor, gülüyoruz. ‘Sana bir şok yaşatayım’ dedim. Otelin merdiveninde ‘Delikanlı bana iyi bak, seni iyi ikna edemedim; böyle şekil değiştirmekle çok yanlış yaptığımı biliyorum ama halk bizi buna mecbur etti. Çünkü müziğe değil, fiziğe ve görüntüye oy veriyor’ dedim ve başımdan peruğu çıkardım. ‘Bıyıkları yeni bıraktım, ayağımdaki yüksek topuklu çizmelerle zor ayakta duruyorum, göbeğimi saklayan korse de bir sıkıyor ki, nefes alamıyorum’ diye söylendim. Çocuk, yüzüme dalgın dalgın baktı; ‘Şiştik mi’ dedi. Ben merdivenlerden yukarı odama çıkarken, o çocuk hala bana şaşkın şaşkın bakıyordu.”

EFSANE BAŞKAN, ESENCELİ’Yİ ÖDÜLLENDİRMİŞTİ
Yıl 1965. Minderde Dünya Şampiyonu olan Mehmet Esenceli, o dönemler sadece petrol kentini değil, Türkiye’yi ayağa kaldırmıştı. Batman’ın efsane Belediye Başkanı merhum Mustafa Ramanlı, Batman Petrolspor’un hem ilk kaptanı hem de sonrasında yöneticilik görevini üstlenen Erdem Güzelses, 1 Nolu Misafirhane’de düzenlenen törende Güreşte Dünya şampiyonu olan Mehmet Esenceli’ye çeşitli armağanlarda bulunmuştu. TPAO Orkestrası da Dünya şampiyonu Esenceli’ye, özel gece düzenlemişti. Batman, şimdilerde o uluslar arası sportif faaliyetlerde geriledi.

1 NOLU MİSAFİRHANE’DE ÜNLÜ KONUKLAR

Burası TPAO’nun Kristal Park’ı aratmayan bir zamanların ünlü 1 nolu misafirhanesi. Rafineri’nin TPAO bünyesinde olduğu yıllarda Ankara’daki konuklar 1 Nolu Misafirhanede ağırlanırdı. Batman Rafinerisi eski Bölge müdür muavinlerinden Mustafa Solim’in de aralarında bulunduğu siyah-beyaz karede eski petrolcüler; Fazlı Serdar, Rasim Demir, Faik Tüzün, Orhan Batı, Yaşar Kaynaroğlu, Yılmaz Kürşat ve Özkaya Akçağlar’ın o ünlü misafirhanedeki sıcak sohbetinden bir fotoğraf.

Editör: TE Bilişim