TPAO’DA 58 YIL ÖNCE RAMAZAN BAYRAMI HATIRASI

Tarih, 08.03.1962. Bu tarihe denk düşen Ramazan Bayramı idi. Şimdilerde TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’nin yerleştiği eski TPAO Bölge binasında bayramlaşmaya dönemin ünite müdürleri ve personeller katılırdı. Bayramda şık giyinen ünite müdürleri ve amirleri, zamanın Bölge Müdürü ile Yardımcılarının bayramlarını kutlardı. Ünite müdürleri ve personel, TPAO eski Bölge Müdürlüğü kapısında da ‘Bayram hatırası’ için anı fotoğrafı çekerdi. İşte tam 58 yıl önce Ramazan Bayramı’nda eski Bölge Müdürlüğü’nde bayramlaşmaya katılan eski yöneticilerden birkaç sima; Selahattin Körpe, Şerafettin bey, Mesut Sevim, Sezgi Üstel. Oturanlar Batman Rafinerisi emektarlarından tekniker merhum Ahmet Güven, Erdem Güzelses ve dönemin TPAO sekreterleri objektiflere böyle yansımış.

 DEDESİNİN ADINI ALAN GÜZELSES KONUŞTU

1966 Yılında TPAO 1 Nolu Misafirhanesinde ünlü ses sanatçısı merhum Celal Güzelses’in büyük oğlu, eski Petrolsporlu Erdem Güzelses ile TPAO eski Satın Alma Şefi Fettah Özpirinçci’nin aile ve çocukları bir arada. Erdem Güzelses’in büyük oğlu Celal Güzelses, dedesinin adını almış. O dönemde Celal henüz 2 yaşındaydı. Halası Nermin, oğlu Ersen Özpirinçci ve diğer çocuklarla çektikleri bu karenin üzerinden yıllar geçti. Şimdilerde babasıyla birlikte İzmir’de yaşayan 54 yaşındaki Celal Güzelses, çocukluk yıllarının geçtiği Batman’ı şöyle anlatıyor: “Bir gün Site havuzunda yüzüyorduk. Havuz dışında koruma duvarlarından sapan lastikle bize taş atıldı. Herkes İluh deresi dibindeki evlerde kalan çocukların, taşları attığını anlayıp siper aldı. Birkaç çocuk gelen taşları atarken, ben ve benim gibi birkaç arkadaş ‘yapmayın’ dedik. Giyinip duvara çıktık ve aşağıya kaya kaya taşın atıldığı evlerin bulunduğu yere gittik. ‘Niye taş atıyorsunuz’ diye çıkıştık. Onlar hemen tepki verdi, ‘Siz havuzda yüzüyorsunuz, top oynuyorsunuz, biz burada açız. Oynayacak bir topumuz da yok.’ Evlerimize dönüp durumu babalarımıza anlattık. Oradaki yokluğu anlattık.  Bir kamyon yiyecek toplandı, oyuncaklar gitti o evlere. Sonradan bizler gittik neşeyle gülüp top oynadık. Bir hafta süreyle onlara havuzu açtılar. Bir yüzdüler, bir eğlendiler ki, o gün bize bahardı.”

1970’li YILLARDA PETROLSPOR

1970’li Yılların başında eski Türkiye kupası maçlarında İzmir-Altınordu ile eşleşen Batman Petrolspor’u, dönemin yöneticileri yalnız bırakmamıştı. Rakibiyle 0-0’lık skorla berabere kalan Petrolspor’un İzmir-Çiğli Hava limanında çektiği hatıra karede yer alan idareci ve yöneticiler; “Ceylan Ekinci, Şinasi, Kadir Gayretli, Mehmet Aksu, Mehmet Fırat, Antrenör merhum Muzaffer Koyuncu, kaleci Mithat Atalay, merhum Yılmaz Gönülaçar, TPAO Orkestrası baş solisti merhum İlhan Telli, Yalçın, merhum Haydar Azizoğlu, (Oturanlar); Şemsi Çelik, merhum Nihat Tan, Hidayet Eren, Hayyam Gönülaçar, Fikret Yeni, Feridun Yeni, Arif ve Emin.”

PETROL’ÜN 60 YILLARDAKİ KADROSU

Diyarbakırlı Erdem Güzelses’in kaptanlığını yaptığı Batman Petrolspor’un 1960’lı yıllardaki kadrosunda stoper olarak görev yapan Necati, 1961 sezonunda Kayserispor’a transfer olmuştu. Niğdeli Necati, Erdem Güzelses’le birlikte yaklaşık 60 yıl önce Petrolspor’u başarıdan başarıya koşturan isimlerdendi. İlk yıllarda forma rengi ‘Yeşil-Beyazlı’ ekip olan Petrolspor’un, 1960 yılındaki on biri emektar TPAO sahasında.

Editör: TE Bilişim