1958 YILINDA DİYARBAKIR’DAN BATMAN’A

1956-57 Futbol sezonunda Batman Petrolspor, amatör lig maçların oynayabilmek için Diyarbakır’ın yolunu tutardı. O tarihlerde Batman’da tek amatör takım Petrolspor’du. Menejerliğini ise dönemin Beden Eğitimi öğretmeni Mesut Sevim’in yaptığı Petrolspor, kadrosunu güçlendirmek için Diyarbakır’dan transfer ettiği ilk futbolcu ‘Şark Bülbülü’ adıyla bilinen ünlü ses sanatçısı Celal Güzelses’in büyük oğlu Erdem Güzelses’ti. Diyarbakır-Ayspor’dan Batman Petrolspor’a transfer olan Erdem Güzelses, Batman’a gelişini şöyle anlatıyor: “Petrolspor, o dönemler Diyarbakır’a lig maçlarını oynamaya gelirdi. 1958 Yılının başında Petrolspor’a transfer oldum, futbol sevgisi uğruna öğretmenliği bıraktım. Formamızın rengi önce petrol yeşili ve beyazdı. Petrolspor, 1958’den 1961 yılına kadar Diyarbakır’da liglere katıldı. Daha sonra formamızın rengi Kırmızı-Beyaz oldu ve Diyarbakır’dan Siirt’teki amatör küme maçlarına katıldık. 1963 Yılında evlendim. 1964 Yılında aktif futbolu bıraktım. Uzun yıllar Petrolspor’da yöneticilik yaptım. Ardından Güreş takımını kurduk.”

ÜNLÜ GÜREŞÇİLERİ BATMAN’A GETİRDİ

Bir zamanlar Türkiye’de ünlü güreşçileri bünyesinde toplayan kulüp Batman Petrospor’du. Bulgaristan ve Akdeniz Olimpiyatlarının yapıldığı Cezayir’e takım halinde giden Petrolspor kulübünün altın madalyalı güreşçisi Mehmet Emin Şimşek’in yanı sıra Mehmet Esenceli ve Ali Rıza Alan gibi minderin ünlü sporcuları Batman’da toplanmıştı. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün eski yöneticilerinden Sezgin Üstel ile birlikte Petrolspor Güreş takımında menejerlik görevini de üstlenen eski futbolcu Güzelses, Ata spor’unu da Batman’a sevdiren isim olmuştu.

BATMAN RAFİNERİSİ’NDE İTFAİYE BAŞINDAYDI

Erdem Güzelses, bir zamanlar TPAO’da başarılı yöneticiler arasındaydı. Gerek futbol gerekse de güreş gibi spor dallarının Batman’da gelişmesi için her türlü fedakarlığı yapan isim Erdem Güzelses’ti. Yıllar öncesinde de görev yaptığı Batman Rafinerisi İtfaiye Müdürlüğü’nde de kurduğu ekiple yangın vakalarını sıfıra düşüren Güzelses, Hava Meydan’ından emekli olan Haluk Albay ile birlikte yangın kurslarına dahil ettiği ekibindeki İtfaiye erlerini eğitmişti. İşte Batman Rafinerisi’nin 70’li yıllardaki İtfaiye ekibi ve Erdem Güzelses.

TPAO’NUN EMEKTAR STADI VE RAFİNERİ

Yıl, 1958. Burası TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün emektar futbol sahası. Diyarbakır’dan Batman Petrolspor’a transfer olan Erdem Güzelses, o zamanlar forma rengi Yeşil-Beyaz olan Petrolspor’un kaptanlığını üstlenmişti. Futbol sahanının hemen arkasında gözüken Batman Rafinerisi, 1950’li yılların petrol kentinin henüz küçük bir ‘petrol kasabası’ olduğunu gözler önüne seriyor. Cudi, Bayındır ve Korik mahallelerinin olmadığını gösteren karede Petrolspor’un futbolcularından Erdem Güzelses, Cengiz Karabulut ve Kaleci’nin antrenman öncesi çektiği siyah-beyaz fotoğraf.

Editör: TE Bilişim