PETROLSPOR’UN İLK KAPTANI ERDEM GÜZELSES’Tİ

Şark bülbülü merhum Celal Güzelses’in büyük oğlu öğretmen kökenli Erdem Güzelses, 1956-1978 yılları arasında çalışma hayatı TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde geçti. Eğitimciliğin yanı sıra Diyarbakır’ın köklü amatör takımlarından Ayspor’da forma giydikten sonra Batman Petrolspor’a transfer olan Erdem Güzelses, fileleri kafa golleriyle havalandırdığı için ‘Kafa Erdem’ lakabını almıştı.  Diyarbakırlı Fettah Özpirinççi’nin 1954 yılında Batman TPAO’da Satın Alma Müdürü olarak göreve başlamıştı. Dayısının daveti üzerine Batman Petrolspor’a transfer olan Erdem Güzelses, hem Rafineri İtfaiye amirliği görevini üstlendi hem de önceleri ‘Yeşil-Beyaz’ olan ve daha sonra ‘Kırmızı-Beyaz’ renklerine dönüşen Petrolspor’un kaptanlığını yaptı

İLK FORMA LOGOSUNDA DİYARBAKIR BURÇLARI

Batman Petrospor’un temellerinin atıldığı yer; komşu il Diyarbakır’dı. Batman’da amatör takımlarının olmadığı 1956 yılının ortalarında Petrolspor, özel maçları daha çok Diyarbakır’da oynardı. Takımın forma renkleri ise ‘Yeşil-Beyaz’dı. Formanın logosunda ise Diyarbakır’ın tarihi bedenlerinin burç figürleri yer alıyordu. Petrolspor’un ele avuca sığmadığı forvet elemanı Erdem Güzelses ise Diyarbakır ve Batman’dan oluşturduğu karma takımla Petrolspor’un hem forma renklerini değiştirmişti hem de Petrolspor’u başarıdan başarıya taşımıştı. Petrolspor kurulduğunda ilk 11’de yer alan ve topun önünde çöken futbolcu kaptan Erdem Güzelses’ti.

DİYARBAKIR VE SİİRT’TEN FUTBOLCU GETİRDİ

1950’li Yılların sonuna doğru TPAO Batman’da göreve başlayınca eğitimciliği bırakan Erdem Güzelses, Petrolspor kulübünün ilk menejerlerinden Beden Eğitimi öğretmeni Antalya-Korkuteli’nden Mesut Sevim ve Kahramanmaraş-Andırın’lı Latif Kayran’ın önerisiyle Petrolspor’un takım kaptanlığına getirildi. Geçmişten günümüze Siirt ile Batman Petrolspor arasında yaşanan gerilimli maçların son bulması için de Erdem Güzelses, Siirt’ten merhum Muzaffer Koyuncu ve Ceylan’ın da aralarında bulunduğu 6-7 futbolcuyu Kırmızı-Beyazlı ekibe transfer etmişti. Eski Diyarbakırspor’dan da Lefter, Muzaffer ve kaleci Nurettin gibi yıldız futbolcuları Batman’a getiren Güzelses, aktif futbolu bıraktıktan sonra Petrolspor’un Genel Kaptanlık görevine getirilmişti.

BİR ZAMANLAR TPAO JEOFİZİK EKİBİ

1958 Yılında Batman TPAO Bölge Müdürlüğü’nde göreve başlayan Metin Çakır, o dönemlerde Jeofizik ekibinin 17 kişilik ekipten oluştuğuna dikkat çekiyor. Çakır, yoklukların olduğu yılları şöyle anlatıyor: “17 Kişilik bir ekibimiz, ecnebi petrol şirketlerinin terk ettiği eski araçlardan Wagon, Landrover ve Römork kullanıyorduk. Aydınlatma için de gemici fenerleri ve lux lambası ve gaz ocakları kullanılıyordu. Buz ihtiyacımızı Batman’dan karşılıyorduk. O yıllarda Nisan ayında araziye çıkar, Aralık ortalarında Batman’a dönerdik.”

Editör: TE Bilişim