1980’DE BATMAN TPAO KADROSU
1980’lerin başına kadar TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde güçlü bir ekip vardı. Uzman petrolcülerden oluşan Batman kadrosu, TPAO Genel Müdürlüğü’nde örnek gösteriliyordu. TPAO eski Genel Müdürlerinden İsmail Kafesçioğlu’nun da aralarında bulunduğu Batman Bölge Müdürlüğü’nün eski yöneticileri, 1 Nolu Misafirhanede bu hatıra kareyi çekmişti. Üretim ve Kuyu Tamamlama Hizmetleri yöneticilerinden oluşan eski kadroda yer alan başarılı petrolcüler; “A. Rıza Tanrıverdi, Kaya Karan, Selçuk Gürpınar, Erol Kanmaz, Ruhi Yetik, İsmail Kafesçioğlu, Adnan Gümüştaş, Korcan Koçdağ, Bumin Gürses, merhum Mehmet Yamaç, Mehmet Ergüder, Kemal Balcı. (Oturanlar); Sami Gürsel, Ata Gündüz ve Ahmet Kuzulu.”

1961’DE BATMAN’DA PALEONTOLOJİ LABORATUVARI

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü bünyesinde 1961 yılında Paleontoloji laboratuarı kurulmuştu. Küçük bir laboratuarın kurulduğu Batman’da 1957 yılında ilk petrolcülerden Mehlika Taşman, ilk paleontologlara eğitim vermişti. Batman’da ilk paleontologlar Fikriye Güngör, Sabahat Evin, Ferdiye Hergüvenç ve Neriman Baykal’dan oluşuyordu. İlk paleotolog Fikriye Güngör, o yılları şöyle anlatıyor: “Yeni mikroskoplar ve diğer malzemelerle Batman’da laboratuarı genişlettik. İsrail’den gelen Mr. Rice, bize mikropaleontoloji kursu verdi. Biz Rice’den çok şey öğrendik. 4-5 Aydan sonra Rice, İsrail’e döndü. Batman Paleontoloji laboratuarı bir zamanlar bir numaraydı. Bazı üniversitelerde bile olmayan imkanlara sahiptik.”

ESKİ PETROLCÜLER SAHALARA BÖYLE GİDERDİ
Yıl 1973. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün sismik ekibi, bölgede petrol aramaları için yeni sahaları keşfetmek için yola çıkardı. Landrover ve Dodge marka araçlarla kırsal alana çıkan dönemin emektar petrolcüleri, her türlü zorluğa göğüs gererdi. İşte Batman Bölge Müdürlüğü’nden siyah-beyaz bir kare daha. Kamp şefi Turgay Öğüt, Sismik Servis şefi Yalçın Umurtak ve Kamp şefi Fahrettin Baturer, eski petrolcülerle sahaya çıkarken böyle objektiflere yansımış.

ABD’LİLER, FÖTR’Ü SEVDİRMİŞTİ
Amerikalı petrolcüler, gerek Batman Rafinerisi gerekse de petrol sahalarında görev yaptıklarında Fötr şapka modasını petrol emekçileri arasında yaymıştı. Dönemin petrolcüleri, ABD’lilerin tercih ettikleri fötr şapkaya ilgi göstermişti. 1960 ila 1970’li yıllarda TPAO’da çalışan yerli mühendis ve teknikerler, kafalarından ‘Fötr’ü eksik etmezlerdi. Eski teknikerlerden Teyin Ak ve Fahrettin Baturer, fötr şapkalarıyla tıpkı ABD’li mühendisleri andırıyordu.

Editör: TE Bilişim