İLK RAFİNERİ MÜDÜRÜ AĞAR’DI
Komşu ilçe Midyat-Hermis petrol sahasının ardından ilk petrol aramalarının yapıldığı alan Batman ovasında Maymuniye Boğazı idi. Romanya’dan getirilen küçük (pilot) rafinerinin kurulduğu tarih 1947 idi. Aslen Elazığ’lı olan Rafineri Müdürü merhum Şemsi Ağar, asfalt ağırlı üretimin yapıldığı tesislerin başındaydı. Küçük Rafineri 1954’te Maymaniye’den taşındığı DDY Batman Garı’nın arka cephesinde de yapılan dolum tankları ile tesislerinden sorumlu Ağar, TPAO eski Genel Müdürü ve Enerji Tabii Kaynaklar eski Bakanı İhsan Topaloğlu ile Batman çevresindeki petrol sahalarını adım adım dolaşırdı. Yıl 1961. Kurtalan-1 kuyusunda kulenin kaldırma çalışmalarını inceleyen Ağar ve Topaloğlu.

PETROLCÜLÜKTEN BAKANLIĞA
TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde uzun yıllar petrol mühendisi olarak çalışan ve idarecilik yapan İhsan Topaloğlu, 1960’lı yıllarda CHP lideri ve dönemin Başbakanı İsmet İnönü’ye yakınlığı nedeniyle TPAO Genel Müdürlüğü’ne atanmıştı. 1966 Yılının yaz mevsimine kadar Genel Müdürlük yapan Topaloğlu, döneminde parlamento heyetini de Batman’a getirdiğinin nedenini şöyle özetliyor: “1962 Yılında Batman Rafinerisi duracak duruma geldi. O zaman Başbakan İsmet İnönü, duruma müdahale etti ve öncellikle Batman Rafinerisi’nden çıkan petrolün satılması kararlaştırıldı. Biz petrol davasını kazanmak için Batman’a uçakla bir parlamento heyeti getirdik. Aralarında bulunan CHP PM üyesi Muammer Ertan durumu yakından görüşüp İnönü’yü ikna etmişti ve Batman Rafinerisi o satışla rahatlamıştı.”

TPAO’DA AKARYAKIT İSTASYONU
TPAO, 1964 yılında perakende satışlar için kurduğu 32 akaryakıt istasyonundan birini de Batman’da kurmuştu. TPAO istasyonu önceleri Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa gibi büyük şehirlerde kurulmuştu. Daha sonra Güneydoğu’da Batman’ın da aralarında bulunduğu bazı yerleşim birimleri, TPAO akaryakıt istasyonlarına kavuşmuştu. O dönemler TPAO’yu tercih eden bayilerin söyledikleri hala belleklerde; “TPAO yakıt istasyonlarında litrede 5 kuruş daha ucuz. Bir problem çıktığında direkt karşımıza Bölge Müdürü çıkıyor. Eskiden böyle değildi, muhatap bile bulamıyorduk.” İşte 1964 Yılında TPAO’nun Batman’da kurduğu akaryakıt istasyonundan manzara.

TPAO SONDAJ’IN FUTBOL TAKIMI
TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün 90’lı yıllarda gelenekselleştirdiği ‘futbol turnuvaları’ iz bırakmıştı. Sondaj ekibindeki petrol emekçileri her yıl ‘centilmen’lik kupasına adaydı. İşte yıllar öncesinden BOTAŞ sahasındaki TPAO turnuvasına katılan Sondaj ekibindeki eski emekçilerden kurulu futbol takımı; “Erdal Aksu, M. Şah Konut, Hüseyin Demir, Resul Asutay, Metin Alptekin, Fehmi Kara, kaleci Naci Kumaş. (Oturanlar) Fahrettin Eren, Veysi Demir, Veysi Can, Alaattin Köz, Şevket Demir, Faik Net ve Şaban Yılmaz.”

Editör: TE Bilişim