BAŞKENTTE RAMAN KULÜP

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün eski yöneticileri, Batman’ın çevresini kaplayan petrol dağlarının adını başkentte de yaşatıyordu. Petrol şehrini unutmayan eski petrol yöneticileri, Ankara-Müdafaa Caddesi’nde eski Genel Müdürlük binasının teras katını ‘Raman Kulüp’ dinlenme ve ağırlama mekanına dönüştürmüştü. TPAO’nun eski yöneticilerinden Abdülkadir Kaya, ‘Raman Kulübü’ tesisinin kurma nedenini şöyle özetlemiş: “Hem işten ayrılan ile emekliler hem de TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nden gelen konukları ağırlamak için kurulan ‘Raman Kulüp’ örnek bir mekandı.”

EMEKTAR MİSAFİRHANE, KİMLERİ AĞIRLADI

1955 Yılında TPAO’nun bulunduğu Site Mahallesi’nde petrolcü ailelerin kaldığı lojmanlardan önce ‘1 Nolu Misafirhane’ hizmete açılmıştı. Bayram kutlamaları ve diğer etkinlikler bu misafirhanede olurdu. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları da misafirhanede olurdu. Tarih, 29 Ekim 1969. Yer TPAO Misafirhanesi. O dönemler Batman Hava Limanı’nda subay olan Turgut Önal, petrol sektörüne geçmişti. Önal ve eşinin katıldığı 51 yıl öncesinde ödüllü TPAO orkestrasının da renk kattığı bayram etkinliğinde; TPAO’nun eski yöneticilerinden Önder Erdal, Zeynel Malal, Yalçın Güneri ve Yusuf Uğurlar eşleriyle birlikte bayram coşkusunu emektar misafirhanede yaşamıştı.

PETROL SEKTÖRLERİNDEN ‘IŞIK’ GEÇMİŞTİ

TÜPRAŞ Rafineri Genel Müdürlüğü görevinden sonra petrol sektörüne veda eden aslen Siirt’li merhum Kemal Işık’ın yaşamı petrol sektörlerinde geçmişti. Başarılı bir petrolcü olan Işık, petrol sektörlerinin tümünde görev yaptı. 1970’li Yılların sonralarına kadar TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde görev yapan Işık, sırasıyla Petrolofisi, Botaş ve TÜPRAŞ’ta görev yaptı. Yıl 1974. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’ndeki yıldönümü kutlamasına TPAO eski Genel Müdürü Özer Altan ile birlikte katılan Işık, objektiflere böyle yansımıştı. Bir zamanlar petrol sektöründe Işık, parmakla gösterilen yöneticiler arasındaydı.

UNUTULMAYAN TURNUVALARDI

TPAO’da unutulmayan ve iz bırakan turnuvaların başını kurumlar arası ‘Voleybol turnuvası’ çekerdi. 1960’lı yıllarda Bölge Müdürleri ile yardımcılarının da yer aldıkları voleybol turnuvaları görülmeye değerdi. 1985 Yılında ise eski inşaat servisinin ‘şampiyon’ olduğu o renkli turnuvada yer alan TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün eski idareci ve emektarlarından birkaç isim; “Şaban Özmarasalı, Nizamettin Özlük, Necat Öz, M. Emin Tuncer, Necdet Bedük, Erdal Eren. (Oturanlar); Yıldırım Akkor, Burhan Bayraktar ve M. Ali Akın.”

Editör: TE Bilişim