DDY GAR’IN DA HÜZÜN VE SEVİNÇ
80 Yıllık DDY Batman Garı’ndan kimler geldi, kimler geçti. 1950’lili yıllarda petrol kentinde ulaşımın tek adresi DDY Batman Gar’ı idi. Hava limanının henüz uçak seferlerine başlamadığı ve Otobüs Garı’nın da olmadığı yıllar 1940 ila 50’li yıllar arasındaydı. Petrolcü mühendisler, MTA ile TPAO’nun eski idarecileri, trenle yolculuk yapardı. TPAO’da görev süreleri dolanlar ayrıldıklarında hüzünlenirlerdi, onları uğurlayanlar ise ‘güle, güle’ deyip el sallardı. Batman’a görev yapmaya gelenler ise sevinçle karşılanırdı. TPAO’nun eski yöneticilerinden Esat Can, DDY Batman Gar’ını o yıllarda şöyle özetlemiş; “TPAO’nun bulunduğu Site’de 10, 15 ve 20 yıl süreyle sıkılmadan, bıkmadan, yaşamak ve ayrılırken, bir yığın güzel anılarla ayrılmak ve hatırlandıkça, bazı dudaklarda bir tebessüm bazen de göz pınarlarında ıslaklık bırakmak…”

TPAO SİNEMASI KAPALI GİŞE OYNARDI
Siyah-beyaz tek televizyon kanalının olduğu yıllarda TPAO Batman Bölge Müdürlüğü tesislerinin bulunduğu Site Mahallesi’ndeki kapalı ve yazlık sinemalar kapalı gişe oynardı. Hem yaz hem de kış mevsiminde Site’deki petrolcü ailelerin sosyal yaşamı için her türlü imkanın bulunduğunu hatırlatan Esat Can, şunları anlatıyor: “Dönemin TPAO mensuplarını yoğun iş temposunda eğlendirecek, moralini yükseltecek, gerek beyleri gerekse bayanları sosyal hayata bağlayacak her türlü imkan Site’de yaratılmıştı. Kolay değildi, memleketimize uzaktık. Sinemada sezonun en iyi filmleri, daha İstanbul’da  vizyona girmeden TPAO sinemasında oynardı. Kapalı sinemada yer kalmazdı.”

1969 YILINDA TPAO’DA TİYATRO
TPAO Batman Bölge Müdürlerinin ilkleri arasında yer alan Şemsi Ağar’dan sonra gelen diğer Bölge Müdürleri de sosyal aktivitelere önem verirdi. 1970 Yılı öncesinde TPAO Bölge Müdürlüğü’ne getirilen Süreyya Ekim, Batman’a başta tiyatro oyunları olmak üzere özel ve TRT’nin ünlü sanatçılarını davet ederdi. TPAO’nun eski yöneticilerinden Güntekin Köksal, yıllar öncesinin TPAO Bölge Müdürlüğü’nü şöyle özetlemiş: “Terörün olmadığı yıllardı. Özel tiyatroların yanı sıra Devlet Tiyatrosu, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası turneye çıktığında mutlaka Batman’da konaklardı. Yakın yerlere giderlerdi. Yine özel veya TRT Radyo sanatçılarının turneleri Batman’da olurdu. TPAO misafirhanesinde güzel konserler verilirdi, sanatçılar için de bu konserler bir dinlenme fırsatı olurdu.”

1957’DE SİTE’DEKİ İLKOKUL ÖĞRENCİLERİ
Petrol şehri Batman’da ilk ilkokul, İluh tepesindeki kerpiçten yapılı eğitim yuvasıydı. İkinci ilkokul ise Site Mahallesi’ni var eden TPAO’nun açtığı eğitim yuvasıydı. 1957 Yılında Site’deki Atatürk ilkokuluna gidenler arasında Batman’da ilk yerleşik aileler arasında TPAO’da görev yapan petrol mühendislerinin de çocukları vardı. 63 Yıl önce Atatürk İlkokulu bahçesinde çekilen siyah-beyaz karede Batman’ın ilk eğitimcilerinden ve daha sonra TPAO’ya geçiş yapan Ziyaeddin Aksoy, askerliğini yedek subay olarak yapmıştı. Yedek subay üniformasıyla dönemin öğrencileriyle fotoğraf çeken Aksoy’un, Atatürk İlkokulu öğretmenliği döneminde okuyan öğrencilerden bazı simalar: Emekli Albay Niğde-Bor’lu merhum Ali Bal, Batman eski SSK Hastanesi Diş Hekimi Emin Güven, Batman’ın eski eğitimcilerinden emekli öğretmen Ahmet Tiğiz, Petrolofisi Batman eski Bölge Müdürü Ahmet Alper, Sağlık Mahallesi eski muhtarı merhum Nurettin Kurt, TPAO emeklisi Haydar Bayır, İbrahim Kartal, Haşim Ünal’ın oğlu Metin Ünal, elinde top olan ünlü kalp Profesörü Ercüment Yılmaz’ın ağabeyi Ahmet Yılmaz, TPAO Batman eski Bölge Müdürlerinden Suat Çalışlar’ın kızı Filiz Çalışlar ve o dönemlerde ilkokula giden kız öğrenci sayısının fazla olduğu Atatürk İlkokulu’nda okuyan bu öğrencilerin çoğu hayallerindeki meslekleriyle buluşmuştu.

Editör: TE Bilişim