Diyarbakır’ın ünlü ses sanatçılarından ve ‘Şark Bülbülü’ adıyla bilinen merhum Celal Güzelses’in büyük oğlu Erdem Güzelses, 1970’li yıllarda Batman Rafinerisi’nde İtfaiye Müdürü idi. Güzelses dönemin ünlü petrolcüleri Melih Genca ve Süreyya Ekim gibi ünlü petrolcülerden kopmazdı. TPAO’daki eski petrol mühendisleri arasındaki diyalog ve ortak çalışma dikkat çekerdi. TPAO’da çalışanlar, genç yaştaki erken emekliliğe karşıydı. İşte 1970 ile 80 yıllarındaki eski petrolcülerden bir kesit fotoğraf…

ŞARK BÜLBÜLÜ’NÜN OĞLU BATMAN’DAYDI
Atatürk’ün o’nu ‘Şark Bülbülü’ olarak adlandırdığı ünlü ses sanatçısı Celal Güzelses, komşu Diyarbakır’da hem dengbejlik hem de müezzinlik yapardı. O’nun tarihi Ulu Cami’de okuduğu ezanı duyanlar ibadet evine koşardı. ‘Hele Yar Zalim Yar’, ‘Bir öyle güzel ki on yaşına girerken’ ve ‘Yaş destanı’ adlı şarkılarla hala özlemle anılan ‘Şark Bülbül’ü lakaplı Güzelses, 1959 yılında yaşama veda etmişti. Merhum Güzelses’in büyük oğlu Erdem Güzelses, yıllarca Batman TÜPRAŞ Rafinerisi’nde İtfaiye Müdürlüğü’nü yaptı. Güzelses, dönemin ünlü petrolcülerinden Süreyya Ekim ve Melih Genca’nın ekibindeydi. 19 Mart 1979 tarihinde TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün eski simaları bir arada.İşte Batman TPAO’da iz bırakan bir dönemlerin ünlü petrolcüleri : “Erdem Güzelses, Mumtaz Önur, Demir Ali Kocaoğlu, Melih Genca, Süreyya Ekim, Belgin Özer, Salih Kültürel ve Cemil Üstün.”

TPAO MÜHENDİSLERİ ‘LOG KAMYONU’ YAPMIŞTI
Bir dönemler TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde çalışmak diğer kuruluşlara göre ayrılacaktı. Türkiye’de ilk petrol mühendisleri ile jeologların görev yaptığı Batman’a, Türkiye’nin dört bir yanından mühendisler çalışırdı. Tarih, 12 Ekim 1979. Dönemin petrol, makine, elektronik ve jeologlardan oluşan TPAO’daki mühendisler, bu hatıra kareyi 1 nolu misafirhanede çekmişti. Bir zamanlar çalışkanlıklarının yanı sıra şıklıklarıyla da dikkat çeken mühendisler; Nuri Cicioğlu, Nuri Yücel, Çetin Mumcuoğlu, Tamer Türkkan, Mustafa Şeker ve Levent bey, o dönemin olanaklarıyla yaptıkları ‘Log Kamyon’u TPAO’da günlerce konuşulmuştu.

ERKEN EMEKLİLİK TPAO’YU KÜÇÜLTTÜ
TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün küçülmesinin bir nedeni de erken emeklilikti. Batman’da 1990 öncesinde görev yaptığında 41 yaşındayken emekliliğe ayrılan eski petrol mühendislerinden Niyazi Çakır, anlatıyor: “Bir telefon çaldı. Toplantı Odası’na gelmem istendi. Merak ettim, hemen gittim. Benimle beraber 7 kişiydik. Halbuki biz toplam 75 kapsam içi idari personeldik. Birer zarf uzattılar. İçinde ‘Sigortalı olarak emekliliğimi doldurduğum’ yazılıyordu. Kibarca da hizmetlerime teşekkür edilmişti ve böylece kapı önüne koyuldum. En verimli yaşımda TPAO’da zorla emekli edildim.”

TPAO’DA MUHABERET ŞEFLİĞİ VARDI
1990’lı Yılların başına kadar TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün aktif ünitelerinden biri de Muhaberat Şefliğiydi. Ahmet Bayazıt ve merhum Kemal Pirinççioğlu ekibinde yer alan TPAO’nun unutulmaz simaları TPAO Batman eski Bölge Müdürü makam şoförü merhum Emin Vural, Abdullah Yıldız, Fahrettin Döğer, Günsel Kaplan, Süheyla Atalay, Ahmet Bayazıt, Nurgün Şensoy, Altan Yüzen, Kemal Pirinççioğlu ve Petrolspor’un eski futbolcularından Hidayet Eren, objektiflere böyle yansımıştı.

Editör: TE Bilişim