*Tarihi karede yer alan eski Bakanlardan Korkut Özal, Ankara Büyükşehir eski Belediye Başkanı ve eski Devlet Bakanı Mehmet Altınsoy, TPAO’nun ilk Genel Müdürü Şahap Birgi, eski Genel Müdür Yardımcısı Bumin Gürses, TPAO Batman eski Bölge Müdürü Mehmet Yamaç, eski Bölge Müdür muavini Şeref Ekinci, ilk sondörlerden Muhittin Eren, oğlu Salih Eren, eski güvenlik amiri Sadi Özbeden ve Halit Edip Özcan yaşama veda etti. Eski Petrolcüler, ilk petrol kuyusuna veda eder gibi ziyarette bulunmuştu…

71 YILLIK KUYUDA SON FOTOĞRAF
Türkiye’de ilk petrolün bulunduğu ‘Dağ’ olarak bilinen Raman’da, petrolcülerin keşfettikleri ‘Raman-8’ kuyusu adeta ‘kara altın’ın simgesi gibi. 1947 Yılında petrolün bulunduğu ve 1948 yılında dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün de ziyaret ettiği kuyu tam 71 yıldır üretimde. Raman-8 kuyusu, ‘Kara altın’da üretimde rekora koşuyor. 1955 Yılından günümüze dek TPAO’da Genel Müdürlük yapan ve ömürlerinin büyük bölümü petrolcülükle geçen eski bakan ve bürokratlar, TPAO’nun 35’inci yıldönümünde Batman’a konuk olmuştu. Petrolün bulunduğu Raman Dağı’ndaki sembol kuyu olan Raman-8’de hatıra kare çeken 23 kişilik ekipten yarısına yakını şimdilerde aramızda yok. İlk petrol kuyusunu ziyaret eden eski petrolcüler, Raman Dağı ile Batman’a veda eder gibiydiler. İşte Raman-8 kuyusunu 1989 yılının Aralık ayında ziyaret ettikleri TPAO’nun eski bürokrat ve yöneticileri: “Eski Siirt Valisi Atilla Koç, eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ve Devlet eski Bakanı merhum Mehmet Altınsoy, Alaattin Kayıhan, merhum Bumin Gürses, eski Bakan merhum Korkut Özal, merhum Şahap Birgi, Firuzan Ardıç, İhsan Topaloğlu, Selahattin Özkan, Rıfat Bayazıt, Özer Altan. Fotoğraf karesinde ayaktakilerden yan yana olan dört sima Mehmet Yamaç, Sadi Özbeden, Muhittin Eren ve oğlu Salih Eren, şimdilerde aramızda yok. Oturanlardan Tayfun Atalay, Erol Kanmaz, Ömer Sağlıksever, merhum Şeref Ekinci, Yılmaz Günay, Abdurrahman Yaşar, merhum Halit E. Özcan ve Yalçın Umurtak’ın ilk petrol kuyusundaki son fotoğraf karesi.

İKİSİ DE ARAMIZDA DEĞİL
1990’lara kadar TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’ne de görev yapan iki renkli sima da hakkın rahmetine kavuştu. TPAO Batman Bölge Müdür Muavinliğini uzun bir süre yapan merhum Şeref Ekinci, TPAO’nun 1988 yılındaki yıldönümü etkinliğinde öğretmen kökenli ve TPAO’dan emekli olan Diyarbakırlı Alaaddin Yumlu’ya sertifikasını verirken, Beyaz saray binasındaki törende TPAO’nun eski personellerinden Mehmet Salman, Ekinci ve Yumlu’yu böyle alkışlamıştı. Yılları Batman’da geçen Ekinci ve Yumlu, uzun bir süre önce yaşama veda ettiler.

TPAO’DA 1988 KADROSU
Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü’ne veda etmeden iki yıl önce ‘Efsane Müdür’ Mehmet Yamaç, TPAO’nun yıldönümünde ekibiyle birlikte çektiği kare. 20 Yıl süreyle Batman Bölge Müdürlüğü’nü yapan Yamaç’ın ünite müdürleri; “Tekin Kılıçaslan, Musa Yıldız, merhum Şeref Ekinci, merhum Mehmet Yamaç, Fikret Yöndem, Yılmaz Günay, Avukat Selami Yücel, Merhum Dr. Kadir Sungur, Abdurrahman Yaşar, Hüseyin Çay, Tayfun Atalay, Ömer Sağlıksever, Fikret Atayılmaz, merhum Çetin Yıldırım, Nihat Zannuboğlu, İsmet Çıkşar, Mehmet Yıldız ve Sami Arıkan.”

ÖZAL, RAMAN’A ÇIKARMA YAPMIŞTI
1989 Yılında Batman’a çıkarma yapan eski Genel Müdürlerle petrol sahalarını inceleyen eski Bakanlardan merhum Korkut Özal, dönemin TPAO Batman Bölge Müdürlüğü Üretim Müdürlerinden Ömer Sağlıksever’den Raman Dağı’ndaki üretim hakkında bilgi almıştı. Merhum Bumin Gürses, Firuzan Ardıç, Rıfat Bayazıt, eski Bakan Korkut Özal, eski Genel Müdürlerden Selahattin Özkan, İhsan Topaloğlu ve Şehap Enver Birgi de Raman Dağı’nda objektiflere böyle yansımıştı.

Editör: TE Bilişim