KAYMAKAMLIKTAN TPAO’YA
1957 Yılında Batman Kaymakamlığı yapan Altay Kancaal, görev süresini doldurmadan istifa edip TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün personeli olmuştu. Batman’da 1.5 yıl süreyle Kaymakamlık yapan Kancaal, TPAO Bölge Müdürlüğü’nün eski muavinlerinden Mithat Tolgay ve daha sonra Genel Müdürlük görevine kadar yükselen Raşit Ceylan’ın katıldığı eğitim seminerlerini kaçırmazdı. 1961 Yılında Batman’da verilen bir semineri Batman’ın ilk Kaymakamı Kancaal, en arka sıralarda böyle izlemişti.

ATATÜRK’TEN ÜSTÜN HİZMET
NİŞANI ALAN İTFAİYE AMİRİ
1952 ila 1971 Yılları arasında Raman Dağı’nda hem Maden Teknik Arama hem de TPAO’da görev yapan Bosnalı Halil Dinler, Atatürk’ten özel üstün hizmet nişanı almıştı. 1320 Tarihinde Bosna’da doğan Dinler, 1929 yılında Türkiye’ye gelmişti. Raman Dağı’nda dürüstlüğü ve mertliğiyle kendini sevdiren Dinler’i, eski TPAO mensubu Fikri Nayır şöyle anlatıyor: “Çocukluğum Raman Dağı’nda geçti. Halil amcayı herkes severdi. Biz, çocuklar bayram günlerinde o’nun kulübesine giderdik. Bize bir tepsi içinde şeker ve çikolata ikram eder, bayram parası verirdi.” İşte Raman’daki kulübenin önünde hatıra fotoğraf ı çeken Halil Dinler, Melih Genca, ilk Savunma Sekreteri Numan Alkan ve Hidayet Ciner’den geride kalan siyah-beyaz bir kare.

5 YILDIZLI MİSAFİRHANE
TPAO tesislerinin olduğu Site Mahallesi’ndeki ilk misafirhane, 5 yıldızlı konaklama mekanı gibi hizmet verirdi. Dönemin petrolcüleri aileleriyle birlikte bir araya geldikleri misafirhanede günün yorgunluğunu atarlardı. Yıl 1964. TPAO’daki ilk yapılardan olan eski misafirhanede hatıra fotoğrafı çeken bu ünlü petrolcülerin çoğu şimdi aramızda değil. 56 Yıl önce şıklıklarıyla dikkat çeken o eski petrolcülerden Özgen Erev, Sait Şahinkaya ve eşi, Yalçın Ata, Mithat Kuyuğlu, Tuncay Tümay ve eşi, Bumin Gürses ve eşi, bir yemek öncesinde o eski misafirhanede çektikleri hatıra fotoğraf misafirhanenin 5 yıldızlı bir mekan olduğunu gözler önüne seriyor.

TPAO’DA SİNEMA GÜNLERİ
Yıl 1969. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’ndeki sinema, hafta sonları petrolcülerin akınına uğrardı. TPAO’nun Site’deki sinemasına İstanbul’dan özel filmler Ekspres treniyle gelir, sinemada iki gün oynanır, tekrar trenle gönderilirdi. TPAO’nun eski personellerinden Esat Can, her sezon İstanbul’a gider, o dönemlerin en büyük film ithalatçısı olan Akün ve Konak Film şirketleriyle sezonluk kontrat yapardı. TPAO mensupları aileleri ile birlikte vizyona giren filmleri izlemek için sinemada kuyruk oluştururdu. İşte TPAO sineması girişinde bilet kuyruğundaki eski TPAO mensuplarından Bilge Kılıçaslan, Sabihan-Sedat Akgündüz, Ömer Küçük, Şizan Pınar, Tülay Erdoğan, Ayla hanım, Mahmut Tülezoğlu, Zeynep-Serdar Erkan, Nevin Fırat ve Müveddat Özler.

Editör: TE Bilişim