PETROLCÜLERİN SERVİS ARACI

Yıl 1953. Gercüş ile Midyat ilçeleri arasında petrol aramalarını sürdüren MTA ve TPAO’nun petrol emekçileri, Dicle nehri kıyısından Batman’a servis aracı olarak kiralanan yarım otobüslerle kaldıkları lojmanlara ulaşabiliyorlardı. Yıldız firmasına ait yarım otobüsle yolculuk yapan eski petrolcüler arasında yer alan Yücel Karaibrahim, Yılmaz Saraçoğlu, Kemal Dağlı, Fuat Ergül, Fahri Aker, Atilla Birgül ve Bahattin Acar, yarım minibüse binmeden TPAO’nun eski lojmanları girişinde objektiflere böyle poz vermiş.

RAMAN DAĞI’NDA BİR BAKAN

Türkiye’de ilk petrol yasasını düzenleyen İktisat Bakan Sıtkı Yırcalı idi. Türkiye’de ilk petrolün bulunduğu ‘dağ’ olarak bilinen Raman’a 1952 yılında dönemin Siirt Milletvekili Mehmet bey ile çıkarma yapan İktisat Bakanı Yırcalı, genç petrol mühendislerini görünce duygulanmış. Bakan Yırcalı, mühendislerle sohbette bakın neler demiş: “Dağ başlarında böyle genç ve idealist mühendislerle iftihar ediyoruz. Bu emekçilere meşakkatli  çalışmaları için normalin üstünde maddi imkanlar sağlamak lazım.” Bu sırada söz alan Siirt Milletvekili Bey de Bakan beye sormuş; “Yalnız petrol mühendisleri mi? Hakimlerin de maaşlarını arttırmak lazım.” Bakan Yırcalı, tekrar Milletvekiline dönmüş; “Belki ama bunların fedakarlığı bir başka. Bir genç mühendis dağ başında 60 kişilik bir ekiple ülkeye bir şeyler kazandırmaya çalışıyor. Mehmet bey, siz Bakan olunca fazla para verin. Bu para işi bizler için pek matah bir şey değil.”

BATMAN, PETROLCÜLERİN MERKEZİYDİ

Yıl 1961. Burası TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün tesislerin olduğu Site Mahallesi. Dönemin TPAO Batman Bölge Müdür Muavinlerinden Melih Genca, Ankara’dan gelen Denetim Kurulu Başkanı Şeyda Akat, Osman Bilen, Mehmet Baytan ve İ. Hakkı Arman’la ‘Batman Hatırası’ fotoğrafını çekmeden Ankara’nın yolunu tutmamış. Batman’ın örnek Site’si 60 yıl öncesinde de yeşilliği ile konuklardan tam puan almış.

KONAKLAMANIN ADRESİ MİSAFİRHANEYDİ

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün ilk binalarından biri olan ‘1 Nolu Misafirhane’ye kimler konuk olmadı ki. Cumhurbaşkanları, Başbakanlar, Devlet Bakanları ile üst düzey bürokratların konakladığı 1 nolu Misafirhanede dönemin petrolcüleri haftanın yorgunluğunu atardı. İşte eski Misafirhanenin bahçesinden siyah-beyaz bir kare daha: Ali Sabit Özen, Aydoğan Akyüz, Sosyal İşler Şefi Şevki Rakıcı, Oktay Şerafettinoğlu, Garson ve eski Muhasebe Müdürü Malatyalı Nurettin Hoşanlı. Bu yöneticilerin bazıları şimdilerde aramızda değil.

Editör: TE Bilişim