HASANKEYF’TE KELEKLE PETROL YOLCULUĞU
Batman’ın antik kenti Hasankeyf’te 63 yıl öncesine ait tarihi bir kare. 1957 yılının Mayıs ayında  bölgede petrol arama çalışmalarını sürdüren dönemin petrolcüleri, ulaşımdaki imkansızlıklarına rağmen engel tanımıyordu. TPAO’nun ilk Üretim Müdürü Ahmet Bayazıt, TPAO Bölge Müdür Muavini Selahattin Malkoç ve eski petrol mühendislerinden Suat Çalışlar, Batman’ın Gercüş ile Mardin’in Midyat ilçeleri arasındaki bölgede petrol aramalarına çıkarken, Hasankeyf’teki kelek ve sallarla nehirden geçmeye  hazırlandıklarında objektiflere böyle yansımıştı. Köprünün olmadığı dönemde petrolcüler de diğer vatandaşlar gibi keleklerle Dicle’nin karşısına geçebiliyordu. Hasankeyf’in eski yerleşim biriminde taş konaklar, Midyat’taki konakları aratmayacak güzellikteydi. Şimdilerde ise Hasankeyf’in eski yerleşim birimi tamamen baraj suları altında kaldı.

BATMAN HAVA LİMANINDA İLK UÇAK
Yıl 1953. Daha önce askeri Hava alanı konumundaki Batman Hava Liman’ın bir bölümü, sivil havacılık hizmetlerine açılmıştı. THY’nin ilk seferini düzenlediği Batman’da yolcu uçağında dönemin ilk petrolcüleri de vardı. Batman Hava Meydanı’na iniş yapan Türk Hava Yolları’nın uçağındaki yolcular, mürettebat ile hatıra fotoğraf çekmişti. Siyah-beyaz karede yer alan ilk petrolcüler; Melih Genca, Ferhan Sanlav, Güntekin Köksal, Sedat Çalışlar ve Kadir Tilev, bu şehrin tarihine dipnot düşmüş.

DDY BATMAN GAR’INDA PETROLCÜLER
Bir zamanlar DDY Batman Gar’ı, eski petrolcülerin seyahate çıktığı ilk adresti. Petrolün başkenti Batman’da, 1950 ve 60’lı yıllarda yolculuk yapanların bir bölümü Tarihi Gar’dan başlamak üzere Ankara’ya kadar yolculuk yapardı. TPAO’nun ilk sondaj elemanlarından TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’nin eski Müdürü Turan Kapucu’nun babası merhum Hüseyin Kapucu, Metin Başaran, Hasan Fehmi Eryılmaz, Recep Dönmez ve  asıl mesleği Jeoloji mühendisi olan eski Devlet Bakanı Esat Kıratoğlu, başkentten gelen bir heyeti beklerken, trendeki bazı yolcular da objektiflere böyle yansımış.

GÜZELSES’İN OĞLU İTFAİYE AMİRİYDİ
Tarih; 31 Aralık 1960. TPAO Batman Bölge Müdür muavinlerinden ve petrol mühendislerinden merhum Selahattin Malkoç, Elektrik Mühendis Süheyl Ural, Ümran Kırca, Yılmaz Malkoç, Seyhan Güngör, Tuncer Alpay, TPAO eski Genel Müdürü  İsmail Kafesçioğlu, Rafineri Teknikeri Cemal bey ve Erdem Güzelses. O dönemlerde TPAO ile iç içe olan Batman Rafinerisi’nde İtfaiye Teşkilatı’nın başında Diyarbakır’ın ünlü sanatçısı merhum Celal Güzelses’in büyük oğlu Erdem Güzelses vardı. Güzelses, Rafineri’de uzun yıllar TPAO İtfaiye amirliği yaptı.

Editör: TE Bilişim