PETROL’ÜN İLK GENEL MÜDÜRÜ

1947 Yılında Raman Dağı’nda ‘kara altın’ı keşfeden Maden Teknik Arama idi. 1955 Yılında kurulan TPAO’nun Raman’da sahayı büyütmesiyle yurtdışında eğitim gören dönemin petrol mühendisleri ve jeologlarının çalışma alanı Batman’dı. İlk Genel Müdür Dr. Şehap Enver Birgi, petroldeki o yılları bakın nasıl değerlendiriyor: “MTA’nın aralamaları sonucu Raman Dağı’ndaki petrolden yararlanmak suretiyle Batman’da bir petrol rafinerisi inşaatı için ABD’li bir mühendislik firmasıyla anlaşma yapılmıştı. 1953 Yılında da rafinerinin temeli atılmıştı. 15.04.1953 tarihinde MTA bünyesindeki Rafineri Tesis Grubu Başkanı sıfatıyla görevlendirildim. 1955 Yılında TPAO’nun kurulmasıyla Genel Müdür ve İdare Meclisi Azalığı’na getirildim. Avrupa ve Amerika’ya tahsil için gönderilen jeolog, fizikçi, petrol mühendisi ve kimyagerlerden oluşan 40 elemanla işe başladık. Her ne kadar Genel Müdürlük Ankara’da olsa da arama ve üretim merkezimiz olan Batman Bölge Müdürlüğü bizim çalışma alanımızdı. Batman Bölgesi üzerine titriyorduk.” Eski petrol yasasının mimarlarından petrol mühendislerinden Necdet Egeran, tarihi DDY Batman Gar binasında, dönemin Ekonomiden sorumlu İktisat Bakanı Cevat Ekin, İhsan Ruhi Berent’in de bulunduğu ekipte yer alan Diyarbakır eski Milletvekillerinden Cevat Adıgüler, İbrahim Soyak ve Şeref Uluğ’a brifing verirken objektiflere böyle yansımıştı.

TPAO’DA İLK HİSSEDARLAR

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın ilk Genel Müdürü Şehap Birgi, kuruluş aşamasında en büyük problemlerinden birinin de ilk petrol kuruluşuna ‘sermaye’ bulmak olduğunu söylüyor. Birgi, O dönemler TPAO’nun en büyük hissedarlarından birinin Emekli Sandığı olduğunu şöyle anlatıyor: “Emekli Sandığı Genel Müdürü Nuri Kınık TPAO’ya büyük ilgi gösterdi. Ve en büyük hissedarımız oldu. Daha sonra Türkiye İş Bankası ve Maliye Bakanlığı da diğer hissedarlar olarak aramıza katıldı. Ortaklık böylece kuruldu. Bana büyük yetki verildi. Ben de seçtiğim yardımcılarıma geniş yetki ve sorumluluk verdim. Özellikle Batman Bölge Müdürlüğü’ne çok dikkat ettim. Çünkü, o bölge bizim üretim merkezimizdi.”

BELEDİYESPOR’DA ŞAMPİYONLUK YAŞADILAR

Batman Belediyespor’da ‘şampiyon’luk sevinci yaşayan Petrolsporlu eski iki futbolcusu da vardı. Şahabettin Yanar ile Mehmet Sevim de Turuncu-Mavili ekibin 1991-92 sezonunda şampiyonluğu gören futbolculardı. İşte eski Belediyespor Kulüp Başkanı Ataullah Hamidi’nin kardeşi Hayrettin Hamidi’nin, 2. lig şampiyonluğunun sevincinin yaşadığı 16 Mayıs Şehir stadındaki hatıra karede yer alan futbolcular; Yılmaz Nas, Aydın, Şahabettin ve Mehmet Sevim.

EMEKTAR SAHADA SEZON AÇILIŞI

Batman futboluna yıllarca emek veren TPAO’nun emektar stadı Petrolspor’un yanı sıra Batman’ın diğer takımlarının da sahası sayılırdı. 2. Lig kadrosunu 28 yıl önce kuran Turuncu-Mavili ekibin  tecrübeli ekibi Halil Güngördü ile birlikte objektiflere yansıyan karede yer alan bazı futbolcular; Senai Kara, Yusuf Gönül, Yılmaz Nas, Şahabettin Yanar ve Mehmet Kaya. O dönemler Belediyespor’u yalnız bırakmayan Hayrettin Hamidi de Turuncu-Mavili ekibin yöneticilerindendi.

Editör: TE Bilişim